REAKCIJA

Bevanda: Dat ću puni doprinos da BiH postane dio evropske porodice

Djela i poruke iz institucija Evropske unije (EU) govore da su dužnosnici HDZ-a BiH "snaga koja vuče naprijed u procesu evropskih integracija

Vjekoslav Bevanda. Fena

Fena

7.5.2020

Pokušaji da se od hrvatskih dužnosnika i HDZ-a BiH naprave kočničari na evropskom putu BiH ne samo da su zlonamjerni nego su posve neutemeljeni - kazao je zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda.

U Bevandinoj pisanoj izjavi navodi se kako činjenice, djela i poruke iz institucija Evropske unije (EU) govore da su dužnosnici HDZ-a BiH "snaga koja vuče naprijed u procesu evropskih integracija".

- Ne treba podsjećati ko je podnio zahtjev za kandidata za članstvo u EU uprkos raznim opstrukcijama i ko je uime BiH stavio putokaz prema Briselu. Kao dužnosnik HDZ-a BiH i zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara, sve vrijeme sam se zalagao da se stvori mehanizam koordinacije koji će nam ubrzati evropski put, a s istom odlučnošću bit ću aktivan sudionik Kolegija za EU i dati puni doprinos da ispunimo 14 prioriteta i postanemo dio evropske porodice - ističe ministar Bevanda.

Vijeće ministara BiH. Avaz

Važnost evropskog puta, po njegovim riječima, ista je kao i važnost poštivanja Ustava i ustavnih nadležnosti u procesu priključenja EU i prihvatanja evropskih standarda. Evropski put, dodaje Bevanda, nije povlastica za jednu instituciju, jednu razinu vlasti, nego podjednako za sve u Bosni i Hercegovini.

- Tu smo da štitimo ustavnost i da u skladu s tim poduzmemo sve aktivnosti na evropskom putu jer su hrvatski dužnosnici i do sada bili lokomotiva na put za EU, a tako će biti i ubuduće. Ostajem privržen Akcijskom planu kojeg smo prihvatili i implementiranju svih 14 prioriteta koje zemlja treba ispuniti kako bi dobila preporuku za otvaranje pregovora o pridruživanju Evropskoj uniji - poručuje Bevanda.

Dodaje kako će sva legalno uspostavljena tijela koja su zadužena za ispunjavanje uvjeta u toku kandidatskog statusa imati njegovu podršku u Vijeću ministara BiH i svim tijelima u kojima kao ministar sudjeluje.

Kao neko ko je dugo u institucijama vlasti pozivam na dijalog jer to je prvi korak prema EU. Pozivam na poštivanje Ustava, zakona, institucija i dogovora jer bez povjerenja nijedan put neće biti lak ni kratak -  ističe Bevanda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.