GORAŽDE

Zid u Luci loše rješenje, ne trošiti kredit u projekte koji će narušiti izgled grada

Izgradnja betonskog zida je loše građevinsko rješenje

Vijećnici SBB-a zatražili reviziju projekta obaloutvrda na rijeci Drini. Avaz

Piše: Al. B. / Avaz.ba

12.5.2020

Klub vijećnika Saveza za bolju budućnost u Gradskom vijeću Goražde zatražio je reviziju projekta izgradnje obaloutvrda na rijeci Drini i podržao stavove građana naselja Luka, koji se protive nastavku izgradnje zida da dijelu desne obale.  

- Izgradnja betonskog zida je loše građevinsko rješenje. Izražavamo protivljenje takvom građevinskom rješenju i apelujemo na sve učesnike u realizaciji projekta da isti revidiraju i da pronađu rješenja koja će zadovoljiti svrhu projekta i interese građana Grada Goražda, uz transparentno provedene javne rasprave – istaknuto je na konferenciji za novinare.

Betonski zid u Luci narušava izgled grada i ugrožava pristup rijeci Drini, na kojoj bi se trebao razvijati turizam, smatraju u SBB-u, a nastavkom izgradnje zida uzvodno dovelo bi do uništavanja ionako malog broja izletišta pored rijeke.

- Postoje i bolja i jeftinija rješenja, a dosta je primjera iz naše države kako su drugi gradovi riješili slične probleme na obalama rijeke Save, pa i Drine. Ako već Gradska uprava nudi drugu vrstu rješenja u nastavku radova uzvodno, izgradnjom zidova sa mehaničkim podizanjem, zašto se takva rješenja nisu primijenila i na ovom dijelu obale? Ovaj „zid plača“ nije jedini problem ovog projekta, jer mnogo je nezadovoljnih i uređenjem lijeve obale, zbog samih tehničkih rješenja prilaza rijeci, ali i uzurpiranja privatnih parcela. Ne možemo se složiti da kreditna sredstva Svjetske banke potrošimo uzalud u projekte koji će narušiti izgled grada, pogotovo obala rijeke Drine koja je ukras Goražda, jer ipak ćemo taj kredit vraćati javnim novcem – istaknuto je na konferenciji za novinare Kluba vijećnika SBB-a Goražde.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.