GORAŽDE

Forum žena Saveza za bolju budućnost: Humanitarnim akcijama pokušavaju ublažiti tešku socijalnu situaciju

Nastojimo potaknuti i druge da se uključe, kaže Raščić

Piše: A. Bajramović

31.5.2021

Raščić: U fokusu su samohrane majke. AVAZ

Uz ostale aktivnosti, članice Foruma žena Saveza za bolju budućnost (SBB) iz Goražda već duže vrijeme rade na humanitarnim projektima kako bi pokušale ublažiti sve težu ekonomsku situaciju u kojoj žive brojne porodice.




Sve teže

Prema riječima predsjednice Foruma Mirele Raščić, u fokusu su samohrane majke s djecom.

- Redovno pomažemo dvije porodice, jer naše mogućnosti nisu velike, pošto u akcijama učestvuju aktivne članice, od kojih pojedine i ne rade. Svaki mjesec im osiguramo osnovne životne namirnice. Radi se o samohranoj majci četvero maloljetne djece koja nigdje ne radi, te o majci koja ima jedno dijete, a nedavno je ostala bez muža - kaže Raščić.

Ovakve aktivnosti intenziviraju se pred praznike, pa je uoči Bajrama organizirana prodaja kolača, a prikupljena sredstva utrošena su za kupovinu poklona korisnicima Doma za stare, posebno onima koji boluju od dijabetesa, kao i samohranim majkama iz Goražda i Ustikoline.


Ranije inicijative

 - Nastojimo potaći i druge da se uključe u ovakve akcije, bez obzira na to ko ih inicirao. Nismo mi jedine koje pokušavaju promijeniti stvari, jer na ovom planu puno rade i drugi, poput naše sugrađanke Delile Klovo-Kajić, koja redovno organizira „GuGu bazar“. Žena ženu najbolje može razumjeti i pomoći, jer je situacija veoma teška i svjedoci smo koliko naše malo nekome puno znači. Teško je priznati da je iz godine u godinu socijalni status ljudi sve teži - ističe Raščić.

Iz Foruma žena podsjećaju na ranije inicijative SBB-a i pozivaju na što skorije osnivanje javne kuhinje u Goraždu, koja bi mnogima olakšala svakodnevnu borbu za preživljavanje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.