PANDEMIJA

Vjekoslav Mandić: Postepeno ublažavanje mjera zabrane

Virus je još tu i bitno je da se svi pridržavamo propisanih mjera, poručio je Mandić

Mandić o trenutnoj situaciji u BiH. Avaz

Avaz.ba / Srna

13.5.2020

Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić izjavio je danas da se u Federaciji BiH ide na postepeno ublažavanje mjera zabrane uvedene zbog pandemije koronavirusa, naglasivši da se to u prvom redu odnosi na javni saobraćaj i rad ugostiteljskih objekata. 

Idemo na postepeno ublažavanje mjera, to podrazumijeva i da smo naučili živjeti s ovim virusom i da prihvatamo novu normalnost. Vraćaju se javni prevoz i bašte restorana, ali u novim i drugačijim okolnostima koje podrazumijevaju poštivanje propisanih mjera - naglasio je Mandić na konferenciji za novinare.  


Mandić o trenutnoj situaciji u BiH. Avaz

On je upozorio da je pogrešno misliti da je kraj pandemije.

- Virus je još tu i bitno je da se svi pridržavamo propisanih mjera - poručio je Mandić.

Mandić je istakao da FBiH ima veoma mali broj pozitivnih slučajeva i da broj oporavljenih raste. On je naveo da su nadležni saopštili da je u protekla 24 časa u FBiH testirano 653 uzorka, od kojih je jedan pozitivan. 

Na pitanje kada će se dodatno razmatrati ublažavanje mjera za zabranu kretanja za starije od 65 i mlađe od 18, on je rekao da ta mjera jeste malo nelogična. 

- Krizni štab ministarstva jeste razmatrao tu mjeru, nismo postigli saglasnost, sutra je ponovo ta tema na dnevnom redu, pa se nadam da ćemo se saglasiti i donijeti takvu jednu mjeru - rekao je Mandić.

On je dodao da se ne planiraju novi protokoli kada je riječ o ulascima u BiH, te da se za sada ne razmatra ukidanje mjera samoizolacije. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.