SARADNJA

Bevanda: Definirati pakete pomoći za ublažavanje negativnih efekata pandemije

Rezultati pokazuju kako se zdravstvena situacija smiruje, kaže Bevanda

Ministar Bevanda pozdravio je incijativu da se održi vanredni samit nakon proglašenja pandemije COVID-19. Arhiv

E. H. / Avaz.ba

15.5.2020

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda sudjelovao je danas na vanrednom samitu Srednjoeuropske inicjative (SEI) koji je ovog puta zbog mjera zaštite od pandemije održan putem video linka. 

Ministar Bevanda pozdravio je incijativu da se održi vanredni samit nakon proglašenja pandemije COVID-19 i posljedica koje je ova bolest donijela te izrazio iskrenu sućut svima koji su pretrpjeli ljudske gubitke.

Imajući u vidu da je SEI faktor stabilnosti u Evropi i znatna podrška zemljama koje su van Evropske Unije, ministar Bevanda naglasio je da očekuje kako će nakon ovog samita budući projekti i aktivnosti biti oslonac u borbi protiv negativnih socijalnih i ekonomskih posljedica pandemije u BiH i okruženju.


Ministar Bevanda sudjelovao na samitu Srednjoeuropske inicijative. Ministarstvo finansija i trezora BiH

Ministar Bevanda naglasio je da su se u posljednjih nekoliko mjeseci vlade u cijelom svijetu susrele sa nepredvidivom situacijom zbog pandemije COVID-19 i pokušale da naprave procjenae negativnih efekata na javne prihode, radna mjesta i privredu.

- Od velike važnosti za nas je da sve razine vlasti u BiH, sukladno nadležnostima, definiraju paket mjera za ublažavanje negativnih efekata pandemije. U ovome je vrlo bitna efikasna koordinacija kod definiranja socio-ekonomskih mjera i to smo osigurali kroz djelovanje Grupe za socio-ekonomski odgovor na pandemiju COVID-19 koju je formiralo Vijeće ministara BiH - naglasio je ministar Bevanda u svom obraćanju.

Dodajući da rezultati pokazuju kako se zdravstvena situacija smiruje, ministar Bevnda naglasio je da je optimista kako će se naći najbolja rješenja za prevazilaženje ekonomskih posljednica pandemije u čemu je važna potpora europskih institucija koje su odobrile značajna sredstva za pomoć BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.