STAVOVI

Čerkez: Rano je za otvaranje nargila barova

Imamo 25 pacijenata pozitivnih u bolnicama. Niko nije na respiratoru, rekao Čerkez

Čerkez: Dobra epidemiološka situacija. Fena

Piše: A. J. / Avaz.ba

19.5.2020

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez kazao je da je u posljednja 24 sata testirano 900 pacijenata, od čega je pet pozitivnih na Covid-19.

- U bazu podataka je uneseno još 1.500 testova, tako da je sada testirano ukupno 30.712 građana, 1.009 je bilo pozitivno. Oporavljeno 848 osoba, 44 pacijenta su oporavljena u posljednja 24 sata. U FBiH imamo 124 pozitivna slučaja. Stanje u BiH je pod kontrolom. Epidemiološka situacija je stabilna. Imamo 25 pacijenata pozitivnih u bolnicama. Niko nije na respiratoru - rekao je Čerkez.

Kazao je da se razmatraju mjere, nakon što budu otvorene granice, kako će se odrediti prema kojim zemljama.

- Nije isto kada dolaze iz Italije ili iz neke druge zemlje gdje je normalizirano stanje. Imat ćemo još par sastanaka. Prijedlog je da do 30. maja na snazi ostanu i mjere samoizolacije. Potrebne su jako, da održimo ovo stanje - rekao je Čerkez.

Kada je riječ o otvaranju nargila barova, Čerkez je kazao da još nije vrijeme za to.

- Pitanje je štetnosti nargila za organizam koji je vrlo osjetljiv. Svi kafići koji imaju šiše, apelovao bih da shvate ovu sitauciji i da nam pomognu. Mogu raditi kao kafe barovi, ali se moramo uzdržati i pokušati provesti mjere. Razmatrali smo to, očitovat ćemo se za šiša barove - dodao je Čerkez.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.