REAKCIJE

Hitno povući odluku o obustavi rada "ArcelorMittala"

Odluka je donesena bez konsultacija sa Sindikatom "ArcelorMittala" Zenica na način propisan Zakonom o vijeću uposlenika, što je čini ništavnom, navode iz Sindikata

Šatorović: Upozorenje shvatiti krajnje ozbiljno. Arhiv

Avaz.ba / Fena

19.5.2020

Iz Saveza samostalnih sindikata (SSS) BiH ističu da su "sa velikim iznenađenjem, razočarenjem i nevjericom" primili  informaciju da je uprava kompanije "ArcelorMittal" Zenica donijela Odluku o privremenom prekidu rada, faktičkom čekanju posla, i to za mjesec maj, juni i juli 2020. godine.

Da stvar bude gora, kako se navodi u saopćenju SSSBiH, odluka je donesena bez konsultacija sa Sindikatom "ArcelorMittala" Zenica na način propisan Zakonom o vijeću uposlenika, što je čini ništavnom.

Stoga SSSBiH od generalnog direktora "ArcelorMittala" traži da hitno i bez odlaganja povuče donesenu Odluku o uvođenju privremenog prekida rada u mjesecu maju, junu i julu 2020. godine i Odluku o privremenom prekidu procesa rada u "ArcelorMittal" Zenica, te da se suzdrži od bilo kakvih mjera koje će imati negativne posljedice po materijalna prava radnika.

- Napominjemo da, ukoliko gore navedene odluke ne budu povučene, iste će biti predmetom osporavanja pred nadležnim sudom, a Sindikat će istovremeno koristiti i druge zakonske oblike sindikalne borbe kako bi zaštitio prava i interese radnika, u čemu će imati punu podršku Saveza samostalnih sindikata BiH - kaže se u upozorenju SSSBiH na čijem čelu je Selvedin Šatorović.

Dododaje se da je Sindikat "ArcelorMittala" respektabilan sindikat koji je do sada u mnogo slučajeva imao razumijevanja i konkretnim aktivnostima pokazao odgovornost kako prema kompaniji tako i prema svim izazovima s kojima se susretao "ArcelorMittal" Zenica, zajedno sa radnicima.

- Vjerujemo da ćete ovo upozorenje shvatiti krajnje ozbiljno i da ćete povlačenjem gore navedenih odluka pokazati da vam je stalo do vaših radnika, te izbjeći zakonsku ali i moralnu odgovornost koja je u ovim vremenima daleko veća - kaže se u upozorenjeu SSSBiH upravi preduzeća.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.