STAVOVI Šef delegacije EU u BiH

Satler: Lideri u BiH moraju imati snagu za kompromis

Politička volja je presudna za kretanje na putu ka prijemu u EU, naglasio Satler

S.K./Avaz.ba
25.05.2020 13:48

Satler: U narednim danima očekuju se dodatne isporuke medicinske opreme FOTO: AVAZ

Foto: Arhiva

 Šef delegacije EU u BiH Johan Satler (Johann Sattler) izjavio je da su politički lideri u BiH više puta rekli da žele da ova zemlja napreduje na putu ka EU i da što prije dobije status kandidata za članstvo, ali to u velikoj mjeri zavisi od njih i oni moraju imati snagu da postignu kompromis.

Revidirana metodologija proširenja ponovo potvrđuje kredibilnu perspektivu EU za zapadni Balkan. Cilj je da se poboljša pristup zasnovan na zaslugama i da se povećaju šanse regiona da se pridruži EU - rekao je Satler u intervjuu portalu "Juropien vestern Balkans". 

Brisel je spreman za saradnju

Satler je istakao da će ovaj proces biti više politički, sa više mogućnosti angažovanja sa političkog nivoa i da su reforme glavni pokretač tog procesa.

Na pitanje da li BiH ima šanse da postane zvaničan kandidat za članstvo i otvori pregovore, Satler je rekao da je Brisel spreman da sarađuje sa vlastima u BiH na realizaciji 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja iz maja 2019. godine.

- Primjena će otvoriti put prema statusu kandidata - naglasio je šef delegacije EU.

  • Satler: Cilj je da se poboljša pristup zasnovan na zaslugama
    Satler: Cilj je da se poboljša pristup zasnovan na zaslugama Foto: Avaz

On je rekao da mu je drago što vidi da je Predsjedništvo BiH preuzelo aktivniju ulogu u pomjeranju ovog procesa naprijed.

Na pitanje šta je najveća prepreka za status kandidata BiH, Satler je rekao da bi "najlakši odgovor bila kompleksna struktura zemlje", ali da je "politička volja ono što je presudno za kretanje na putu ka prijemu u EU" i da na tom putu nema prečica.

Komentarišući odnos nove Evropske komisije prema integraciji Balkana, Zatler je rekao da je to tijelo obnovilo privrženost tom cilju kroz konkretne akcije u novoj metodologiji koja je predložena i usvojena prošlog mjeseca.

On je ocijenio da je deklaracija sa samita u Zagrebu za BiH prilika za novi start i da je važno što je Predsjedništvo BiH tada predstavilo inicijativu za ubrzavanje napretka BiH prema članstvu u EU.

Na pitanje o ulozi EU u sprečavanju širenja virusa korona u BiH, Satler je rekao da je Unija pomagala na terenu od prvog dana da bi se sačuvali životi i imovina.

Pomoć od sedam miliona eura

On je ukazao na pomoć od sedam miliona eura za urgentne medicinske potrebe, 73,5 miliona evra za ublažavanje socio-ekonomskog uticaja pandemije i 250 miliona evra makrofinansijske pomoći u povoljnim zajmovima rad podrške oporavku poslije pandemije.

 -Nijedan drugi partner ne pomaže ovoj zemlji ovim nivoom podrške - rekao je Satler.

Dodao je da je dio ove pomoći već stigao i da se u narednim danima očekuju dodatne isporuke medicinske opreme, uključujući ventilatore, mašine za rendgenska snimanja i EKG aparate.  

Komentari

NA VRH