PROCESI

Presuda državnom tužiocu Boži Mihajloviću 9. juna

Tužiteljica Ivana Petković je kazala da je dokazano da je u predmetima koje je vodio Mihajlović periodično nestajao novac kada je u kontakt s njim dolazila daktilografkinja

Mihajlović: Čeka presudu. Avaz

Piše: M. Aš. / Avaz.ba

26.5.2020

Tužilaštvo BiH zatražilo da je danas da Božo Mihajlović suspendirani državni tužilac bude proglašen krivim za nesavjestan rad u službi, dok je odbrana zatražila oslobađanje ili odbijanje optužnice.

Mihajlović se tereti u aferi "Nestali novac" u kojem je iz 12 tužilačkih predmeta koje je zadužio nestalo 225.000 KM.

Izricanje prvostepene presude nakon iznošenja završnih riječi, Sud BiH je  zakazao za 9.juni.

Tužilaštvo je u završnoj riječi ocijenilo da je dokazalo da je Mihajlović propustio da vrši nadzor nad radom svoje daktilografkinje, koja je, prema navodima Tužilaštva, otuđila 225.762 KM – novca koji je bio privremeno oduzet u više predmeta.


Mihajlović: Suspendiran prije tri godine. Avaz

Tužiteljica Ivana Petković je kazala da je dokazano da je u predmetima koje je vodio Mihajlović periodično nestajao novac kada je u kontakt s njim dolazila daktilografkinja. Kako je navela, ona ne samo da je prisvajala novac, nego je i neovlaštreno otvarala dokaze, što Mihajlović nije ni primjetio.

Ona je dodala da je nesporno Mihajlović imao povjerenja u daktilografkinju i da nikad nije provjeravao stanje oduzetog novca. 

Tužiteljica je kao poteškoću u ovom postupku istakla odluku da se postupak protiv daktilografkinje prebaci na kantonalni nivo, iako je Tužilaštvo namjeravalo da im zajedno dokazuje krivicu.

- I pored ove komplikacije, smatramo da smo dokazali da je ona svjesno prisvojila novac. Tražimo da se optuženi proglasi krivim“, kazala je Pektović.

Odbrana Mihajlovića u završnoj riječi je ocijenila da postoji više pravnih stvari zbog kojih se u ovom predmetu ne može donijeti osuđujuća presuda. Inače, Mihajlvićeva odbrana u ovom predmetu nije saslušala nijednog svjedoka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.