REAKCIJE

Dvojica Marijanovića napustila PEN centar u BiH

Ranije su Ivan Lovrenović, Miljenko Jergović, Željko Ivanković, Ivica Đikić, Milo Jukić i Mirko Marjanović zatražili da ih se briše iz članstva PEN centra u BiH zbog saopćenja na temu Blajburga

PEN centar: Polarizacija u javnosti. Arhiv

Avaz.ba

26.5.2020

Još su dva bh. književnika napustila PEN centar, a riječ je o Draganu i Mladenku Marijanoviću. Time su se pridružili prethodno šestorici ispisanih iz članstva ovog udruženja književnika i intelektualaca.

Podsjećamo, ranije su Ivan Lovrenović, Miljenko Jergović, Željko Ivanković, Ivica Đikić, Milo Jukić i Mirko Marjanović zatražili su da ih se briše iz članstva PEN centra u BiH zbog saopćenja na temu Blajburga.

Oni su svoje brisanje iz članstva obrazložili nezadovoljstvom zbog pisma koje je grupa članica i članova PEN centra objavila 9. maja, kada su se suprotstavili održavanju mise u sarajevskoj katedrali za žrtve Blajburga.

Sve to je izazvalo polarizaciju bh. javnosti, gdje su se jedni svrstali na stranu protivnika, a drugi zagovornika održavanja mise u sarajevskoj Katedrali, koju je predvodio kardinal Vinko Puljić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.