REAKCIJE

Špago: Ovakvim postupcima se ruši "korona zakon" u HNK

Zaista, nije mi jasan postupak zastupnika Kluba Hrvata, napuštanje sjednice Skupštine i rušenje kvoruma za rad Skupštine, rekao Špago

Špago: U pauzi smo mislili da je sve dogovoreno. Avaz

Piše: M. Smajkić / Avaz.ba

28.5.2020

Šerif Špago, predsjedavajući Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona je komentirajući  današnja dešavanja na skupštinskom zasjedanju izjavio da se ovakvim postupcima odugovlači implementacija tzv. korona zakona.

- Praktično, ruši se taj zakon i dovodi u pitanje usvajanje usaglašenog rebalansa budžeta i to, zapravo, predstavlja problem. Zaista, nije mi jasan postupak zastupnika Kluba Hrvata, napuštanje sjednice Skupštine i rušenje kvoruma za rad Skupštine - kazao je Špago.

Pojasnio je da je Kolegij Skupštine na telefonskoj sjednici definirao održavanje današnje sjednice Skupštine u čiji dnevni red je ušao prijedlog izmjena i dopuna budžeta HNK za 2020. godinu.


Špago: Ustavna mogućnost. Avaz

- Izmjene i dopune Zakona o izvršenju Budžeta HNK do početka sjednice Skupštine Vlada HNK nije bila utvrdila, iz razloga što su ministri HDZ-a insistirali na amandmanima koji nisu vezani za predložene Izmjene i dopune od strane Ministarstva finansija, nego na članove Zakona koji nemaju nikakvog dodira sa implementacijom tzv. korona zakona i predloženim rebalansom budžeta - kazao je Špago.

Navodi da su pojedini zastupnici iz Kluba Hrvata uvjetovali održavanje sjednice stavljanjem u dnevni red Prijedloga izmjena zakona o izvršenju budžeta.

- Kroz diskusije je bila prihvatljiva i varijanta koja je predložena od Ministarstva finansija. U pauzi sjednice Skupštine, kada smo mislili da je sve dogovoreno, na sjednici Vlade ministri iz HDZ ponovo insistiraju na ranijim amandmanima, koji nisu dobili većinu u Vladi. U nastavku sjednice Skupštine, Klub poslanika Bošnjaka je iskoristio Ustavnu mogućnost da se o navedenom Zakonu izjašnjava po proceduri vitalnog interesa imajući u vidu preglasavanje po navedenom Zakonu u prethodnom periodu, odnsono, u  decembar 2019.godine - rekao nam je Špago.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.