BANJA LUKA

Na dnevnom redu rasprava o Rezoluciji državnog Parlamenta

Većina, predvođena SNSD-om traži da se odbaci Rezolucija usvojena u državnom parlamentu, jer je "revizionistička i nepotrebna"

NSRS: Optužbe da su Rezoluciji pisali "bošnjački poslanici". Fena

S.K/Avaz.ba

1.6.2020

U Banja Luci je počela posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj se raspravlja o samo jednoj tački dnevnog reda - Rezoluciji o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta, koju je usvojio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Sjednica je sazvana na zahtjev vladajućih sstranaka, a šef Kluba SNSD-a Igor Žunić pročitao je na početku Informaciju iz skupštinskog materijala.


Naprihvatljiv je i sam naziv Rezolucije, budući da kvalifikuje fašističke režime i pokrete kao agresore, a ne NDH, koja je zvanično provodila sistematsko iseljavanje, pokrštavanje i ubijanje Srba. U Rezoluciji se pominje značajan broj žrtava iz BiH, što predstavlja beskrupulozno izvrtanje istorijskih notornih činjenica, ako se uzme u obzir da BiH u to vrijeme nije ni postojala, već samo NDH. Navođenje Bošnjaka kao žrtava u to vrijeme, predstavlja još jedan pokušaj revizionizma, ako se uzme u obzir da su stradalnci Srbi, Jevreji, Romi i antifašisti, a Bošnjaci kao nacija u to vrijeme niti su postojali, niti se pominju u bilo kojem istorijskom spisu ili dokumenatu iz tog vremena. Konačno, nenavođenje genocida nad srpskim narodom, koji je bio nosilac antifašističke borbe i kao takav je podnio najveće žrtve za oslobođenje svih zemalja u regionu, predstavlja krajnji pokušaj revizionizma koji nema nikakvo istorijsko uporište - navedeno je. 

Žunić je istakao kako su Rezoluciju, koja je usvojena pisali "bošnjački poslanici , a da su SDS i PDP dodali dio koji se odnosi na predaju jasenovačke građe".


NSRS: Traže odbacivanje Rezolucije. Fena

U Informaciji koju je prezentirao, navedeno je da su tokom postojanja NDH izvršeni stravični zločini, a posebno masovni zločini nad srpskom djecom, "koja su ubijana na najsvirepije i ljudskom umu neshvatljive načine". 

- Još jedna karakteristika zločina genocida nad srpskim narodom u Bosni i Hercegovini u Drugom svjetskom ratu, jeste brojno pristajanje muslimana u Bosni i Hercegovini uz ustaški režim. U onim dijelovima Bosne i Hercegovine gdje uopšte nije bilo Hrvata ili ih je bilo veoma malo, muslimani su činili okosnicu ustaškog režima i učestvovali u brojnim zločinima nad srpskim narodom - istaknuto je. 

Većina, predvođena SNSD-om traži da se odbaci Rezolucija usvojena u državnom parlamentu, jer je "revizionistička i nepotrebna".

Navode da je NSRS usvojila 2015.godine, na prijedlog Dragana Čavića, Deklaraciju o genocidu NDH nad Srbima, Јevrejima i Romima u Drugom svjetskom ratu.

Dodik: Rezolucija je "podvala političkog Sarajeva". Screenshot

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, rekao je da Rezolucija o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta "podvala od strane političkog Sarajeva kako bi saopštio već ranije pripremljene svoje istine i da ponizi srpske žrtve."

Uvidom u Rezoluciju može se vidjeti da se ona otklanja od zločina i radi se o dokumentu koji počiva na potpunom revizionizmu, kazao je Dodik.

- Kada čitate naslov vidite kolika je to podvala. To je isto ono što su komunisti pisali na spomenicima gdje je stradalo desetine hiljada Srba. Od tih komunističkih floskula se otišlo dalje i Rezolucija ima za cilj da omalovaži sva stradanja Srba u drugom svjetskom ratu - rekao je on obraćajući se poslanicima na sjednici NSRS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.