REAGIRANJE Nakon dvodnevnog zasijedanja UO Vijeća za provedbu mira

Ambasada Rusije u BiH: Ne možemo se saglasiti sa takvim komunikeom PIC-a

Sa zabrinutošću prate razvijanje situacije u oblasti pravosuđa, posebno u kontekstu nedavnih dešavanja u Federaciji BiH

Srna
03.06.2020 18:00

Ambasada Rusije u BiH

Foto: Avaz

Rusija nije podržala komunike koji su danas usvojili partneri u Upravnom odboru Vijeća za provedbu mira (PIC) i ne može se saglasiti sa takvim pristupom koji očigledno ne doprinosi procesu međuetničkog pomirenja, negativno utječe na političku situaciju u BiH i nastavlja da podriva jedinstvo međunarodne zajednice, saopćeno je iz Ambasade Rusije u BiH.

Istakli su da po ko zna koji put sa žaljenjem konstatuju da su komunikei Upravnog odbora PIC-a postali politički instrument koji "jednostrano prikazuje stvarnost, preko kojeg se pokušava uticati i, štaviše, uplitati se u unutrašnja pitanja BiH radi promovisanja agende koja ne samo da nema ništa sa implementacijom Mirovnog sporazuma, već je njemu u suprotnosti".

Iz Ambasade naglašaju sveobuhvatnu podršku dejtonskim principima nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, ravnopravnosti njena tri konstituitivna naroda i dva entiteta sa širokim ustavnim ovlaštenjima.

- Potpuno podržavamo dijalog zasnovan na uzajamnom poštovanju između naroda BiH po svim važnim za njih pitanjima i smatramo ključnim rješavanje svih problema koje stoje ispred BiH putem kompromisa i konsenzusa. Pozivamo da se posveti pažnja ujedinjavajućoj agendi i radu u korist uspostavljanja istinskog nacionalnog pomirenja, te odbacujemo spoljno uplitanje u unutrašnja pitanja BiH - naveli su iz Ambasade Rusije u BiH nakon dvodnevnog zasjedanja UO PIC-a koje je danas završeno u Sarajevu.

Istakli su da sa zabrinutošću prate razvijanje situacije u oblasti pravosuđa, posebno u kontekstu nedavnih dešavanja u Federaciji BiH.  

- Smatramo neprihvatljivim pokušaje vršenja političkog pritiska na organe suda i tužilaštva, kojima mora biti obezbijeđena mogućnost nezavisne, nepristrasne i profesionalne djelatnosti u skladu sa zakonom. Slučajevi prijetnje sudskim i tužilačkim radnicima moraju biti ozbiljno shvaćeni i hitno procesuirani - upozoravaju iz Ambasdade Rusije u BiH.

  • Online zasijedanje UO PIC-a
    Online zasijedanje UO PIC-a Foto: OHR

U saopćenju se navodi da nezavisna i profesionalna treba biti i djelatnost Centralne izborne komisije (CIK), koja odigrava ključnu ulogu u procesu pripremanja i održavanja izbora.

- CIK ne može dozvoliti sebi da bude upletana u političke prepirke i da dovodi u pitanje svoju reputaciju nepristrastnog i jednako udaljenog instituta vlasti - konstatirali su iz Ambasade Rusije.

Iz Ambasade ističu da predstojeći lokalni izbori u BiH treba da budu pošteni i demokratski i da se održe na taj način i u roku kako je to predviđeno u skladu sa zakonom.

U godinu obilježavanja 25 godina od potpisivanja Općeg okvirnog mirovnog sporazuma, smatramo neophodnim posvetiti posebnu pažnju pitanju uloge međunarodne zajednice u suverenoj BiH koja je suvišna i ponekad prelazi ivicu neuplitanja u unutrašnja pitanja. Smatramo važnim da se formuliše nova formula ukidanja Kancelarije visokog predstavnika, koji je izgubio svoju korisnu ulogu i koji često postaje dio problema - konstatuju iz Ambasade Rusije u BiH.

Komentari

NA VRH