KOMENTAR DANA

Čiji konak mi punimo

Za sjajne domaće serije bh. TV kuće nemaju para, ali imaju zato za šund iz susjedstva te s drugih meridijana

Larisa Sarajlić Ramović. Avaz

Piše: Larisa Sarajlić-Ramović

9.6.2020

Odavno se hit-serija „Lud, zbunjen, normalan“ snima hrvatskim novcem i shodno tome emitira se njihovom gledateljstvu. Još jedna bh. serija „Konak kod Hilmije“, po mnogima jedna od najboljih nastalih od devedesetih naovamo, na bh. televizijama je plesala samo jedno ljeto i sad se ekipa raduje što kreće emitiranje u Hrvatskoj. Jer to im je jedina šansa da nekada krene i snimanje druge sezone.

LZN obara sve rekorde gledanosti u bivšoj Jugoslaviji. Samo ne kod kuće, u BiH. Jer se tu ne prikazuje. Bh. TV kuće nemaju para ni za „Hilmiju“...

Da li je baš tako? Možda i nije. Jer programi bh. televizija grcaju u šundu za sve ukuse - od turskih sapunica, ima i onih s drugih kontinenata, južnoameričkog recimo, a da ne govorimo o limunadama iz susjedstva. Kod nas se oči od tih sadržaja ne mogu otvoriti. I da ne bude zabune - sve se to plaća, niko to ne ustupa džabe za emitiranje našim TV stanicama.

Dakle, para ima - gotovo za sve sadržaje, ali ne za kvalitetne domaće serije.

Da kažemo bruka i sramota, to više nikoga ne dotiče, niko se ne osjeća ni prozvan. Da kažemo apsurdno, kod nas i djeca znaju da živimo u ''apsurdistanu''.

Oni skloniji teorijama zavjere svašta bi rekli o ovoj temi... Činjenica jeste, naučno dokazano, kada se ljudima umrtvi rad mozga (a to ide ovim sadržajima), njima se lakše, da kažemo, manipulira.

Ali, ljudi, ako plaćate TV kanale, na bilo koji način, a plaćate, nema ništa džabe, tražite nešto za svoj novac. Ako djeci ne biste kupili nekvalitetnu obuću kada uče hodati, nemojte ih u svijet puštati vidika ograničenim ljubavnim jadima neke napirlitane ženske individue čiji je jedini životni cilj - udaja.

Je li nas stid barem malo? Ma nije, jer mi smo navikli svim i svačim puniti tuđe konake. Pa se onda ljutimo zbog viceva o Bosancima... Esmeralda je progledala, mi dabogda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.