UPOZORENJA

Migranti bježe iz kampa i lutaju selima

Na sastanku je istaknuto i da više nije problem što migranti dolaze, već što neće moći da izađu s obzirom na to da Hrvatska radi golu sječu drveća s ciljem da, vjerovatno, podigne zidove prema BiH

Zaustaviti širenje migrantskog kampa. Arhiv

Avaz.ba

9.6.2020

Predstavnici Srba u organima vlasti Federacije BiH i srpska udruženja koja okupljaju Srbe, danas su, između ostalog, zatražili da Predsjedništvo BiH što prije postigne sporazume s Afganistanom, Iranom, Irakom i Pakistanom o readmisiji državljana tih zemalja koji se nalaze u BiH, pišu "Nezavisne novine".

Jedan od zahtjeva prema vlastima Unsko-sanskog kantona nakon sastanka održanog u porti Hrama Vaznesenja Gospodnjeg prekoputa migrantskog kampa u selu Lipa je da se zaustavi širenje migrantskog kampa i da se on osigura, jer postojeći kamp, kako je istaknuto, sada djeluje kao mjesto za odmor migranata.

- Migranti u kamp dođu, odmore se, oporave, istuširaju, operu stvari i nastavljaju dalje. U kamp i iz kampa ulazi kako ko stigne. Tražili smo da se, po uzoru na takve kampove u svijetu, on ogradi i da se pojača straža - rekao je Đorđe Radanović, predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH.

On je dodao da je jedan od zahtjeva i zapošljavanje dodatnih policajaca te da se već zaposlenim policajcima u USK isplate plaće koje im se duguju.


Jedan od zahtjeva i zapošljavanje dodatnih policajaca. Ilustracija

Na sastanku je istaknuto i da više nije problem što migranti dolaze, već što neće moći da izađu s obzirom na to da Hrvatska radi golu sječu drveća s ciljem da, vjerovatno, podigne zidove prema BiH.

- I prije su migranti ulazili, ali su i izlazili. Od njih 1.000, 800 ili 900 ih ode vrlo brzo i pređe u Hrvatsku i ide svojim putem. Sada je problem izaći iz BiH i to je najveći problem - rekao je Radanović.

Goran Broćeta, delegat Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH, rekao je da migranti bježe iz kampa i lutaju selima te da se neće dozvoliti da se ikada više desi izgradnja kampa kakav je Lipa, pišu "Nezavisne novine".

O problemima migrantske krize govorio je i Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, koji je istako da se Srbi osjećaju nesigurno u općinama u Federaciji BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.