VANREDNA SJEDNICA

Ispitati sve navode koje je u ostavci iznio imam Kenan ef. Musić

Musićeva ostavka izazvala lavinu reakcija

Rijaset: Bit će formirana komisija. Arhiva

Piše: S.K./Avaz.ba

12.6.2020

Rijaset Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini danas je u Sarajevu održao drugu vanrednu sjednicu na kojoj je donesena Odluka o formiranju komisije Rijaseta za analizu stanja u Medžlisu Islamske zajednice Sarajevo (MIZ Sarajevo).

Komisija ima zadatak ispitati sve navode koje je u svojoj ostavci u javnost iznio glavni imam MIZ Sarajevo u ostavci, hfz. Kenan ef. Musić.

Komisija će tražiti od glavnog imama u ostavci, predsjednika MIZ, kao i svih članova Izvršnog odbora MIZ Sarajevo, da predoče svoja saznanja o svim okolnostima koje su dovele do ostavke hfz. Musića, navedeno je u saopćenju.  


Efendija Musić: Požalio se na opstrukcije. Avaz

Podsjećamo, Kenan ef. Musić na svom je Facebook profilu u utorak objavio da je podnio ostavku na mjesto glavnog sarajevskog imama 


- Prethodne dvije godine mog mandata obilježile su kontinuirane opstrukcije i blokade u izvršavanju emaneta povjerenog glavnom imamu, naveo je ef. Musić .

On je dodao da su prethodne dvije godine njegovog mandata obilježile kontinuirane opstrukcije i blokade, nemogućnost pozitivnog utjecaja na odabir najboljih i najsposobnijih imama za predvođenje džemata, uskraćivanje uvida u osnovne elemente finansijskih i vakufskih procesa, te stalne laži i insinuacije usmjerene na diskreditaciju mene i ljudi sa kojima sarađujem.

Navedenim manipulacijama se želi ubaciti nesloga među džemate i imame radi ostvarivanja kratkoročnih sitnih interesa, bez sagledavanja dugoročnih posljedica za našu zajednicu. Uzimajući u obzir sve okolnosti, i pored moje velike želje i truda da stvari u Medžlisu krenu u pravom smjeru, smatram da nemam nikakav racionalni izgled za promjenu stanja nabolje u Medžlisu - naveo je efendija Musić.

Kap koja je, kazao,  prelila čašu jeste provođenje organizirane kampanje progona i stravičnog mobinga svih neistomišljenika kroz najrigidnije totalitarističke forme revanšizma, rehabilitacije verbalnog delikta i inkriminiranja slobodnog mišljenja, koja se provodi prema čestitim i vrijednim ljudima iz džemata i imamima koji nose najveći teret organiziranja i djelovanja Islamske zajednice.

Nakon ovog posta dobio je stotine poruka podrške.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.