INICIJATIVE

Dostavljena peticija kanadskim parlamentarcima: Zakonom zabraniti negiranja genocida u BiH

Peticiju s 8.372 potpisa iz 123 zemlje svijeta poslali i premijeru Džastinu Trudou

IGK: Kanada ima političku, pravnu i moralnu obavezu podržati peticiju. Ilustracija

A. J. / Avaz.ba

17.6.2020

Kao dio svjetske koalicije za istinu i pravdu o genocidu u BiH pod nazivom "Klub 100 - Plus", Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) poslao je svim članovima Parlamenta Kanade peticiju sa 8.372 potpisa iz 123 zemlje svijeta kojom se traži nametanje zakona o zabrani negiranja genocida u BiH.

Peticiju su poslali premijeru Kanade Džastinu Trudou (Justin Trudeau), ministru vanjskih poslova Fransoa Filipu (Francois-Philippe) i generalnoj guvernerki Juliji Pajet (Julie Payette).

U pismu uz peticiju, IGK je od najvažnijih političkih predstavnika Kanade zatražio da Kanada kao članica Upravnog odbora za implementaciju mira u BiH podrži peticiju, odnosno zahtjev da se nametne zakon o zabrani negiranja genocida u BiH.

- Kanada je historijski opredjeljena u zaštiti međunarodnog pravnog poretka i njegovih ključnih postulata, od kojih su najvažniji: međunarodno pravo se mora poštovati, presude sudskih instanci izvršavati, počinioci privoditi pravdi dok god su živi. Takvi stavovi uvode mir i pružaju garanciju da međunarodni odnosi ostaju zaštićeni civilizacijskim pravnim pravilima, a unutrašnje pravo u obavezi da goni počinioce ratnih zločina i zločina genocida i da se suprostavi negiranju genocida.


Džastin Trudo. Agencije

Imajući u vidu zvaničan stav Kanade po pitanju genocida u BiH koji je potvrđen sa dvije rezolucije usvojene u kanadskom parlamentu, Kanada ima političku, pravnu i moralnu obavezu podržati peticiju i tako uticati da se u BiH krivično sankcionira negiranje genocida - saopćili su iz IGK.


Napominju da je u uvjetima kada imamo, ne samo negiranje genocida, nego i trijumfalizam nad zločinima protiv čovječnosti, ratnim zločinima i genocidom u BiH, kanadsko podržavanje peticije vrlo važno u kontekstu zabrane negiranja genocida i zabrane nastojanja da se promijeni narativ o agresivnom karakteru rata protiv BiH, koji se vodi i u Kanadi od strane antibosanske koalicije.


- Kanadsko podržavanje peticije bio bio veliki doprinos u prilog zabrane negiranja genocida kao važne činjenice za bolju budućnost države BiH - saopćeno je iz Instituta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.