REAKCIJE Nakon što je pala antifašistička inicijativa u Skupštini KS

Finci: Žalosno, ali to je Sarajevo 2020. godine

To pokazuje da naši parlamentarci jednostavno nemaju sluha za raspoloženje svog biračkog tijela, rekao Finci

N. Aj. / Avaz.ba

Jakob Finci

Foto: Arhiv


Neusvajanje inicijative za promjenu naziva ulica i ustanova koje nose ime po ličnostima povezanim s fašističkim režimom na jučerašnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo izazvalo je ogorčenje u javnosti.

Inicijativu su podržali zastupnici SDP-a, SBB-a, DF-a, Naše stranke i nezavisni zastupnici, SDA je bila suzdržana, ali su zastupnici Naroda i pravde (NiP) izbjegli glasanje o inicijativi te tako onemogućili da inicijativa dobije potrebnu podršku. Inicijativu je, inače, pokrenuo Igor Stojanović, zastupnik SDP-a.

Čelnik NiP-a Elmedin Konaković nije bio prisutan na sjednici, ali je apsolutno jasno da su se zastupnici Naroda i pravde ponašali prema njegovim instrukcijama.

Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice BiH, u izjavi za „Avaz“ sinoć je izrazio iznenađenje što ova inicijativa nije dobila podršku.

- To pokazuje da naši parlamentarci jednostavno nemaju sluha za raspoloženje svog biračkog tijela, koje je više puta, posebno od 16. maja i mise koja je održana u Katedrali za žrtve Blajburga, jasno izrazila svoj stav protiv takvog tretmana onih koji su dali ta imena. Žalosno, ali to je Sarajevo 2020. godine - kazao je Finci.

NA VRH

Podijeli članak na