URED ZA REVIZIJU INSTITUCIJA

Za plaće i naknade lani potrošili 83 miliona KM

Neprikosnoveni lider kad je riječ o izdvajanju za plaće i naknade je SIPA - I marka je previše za ovakvu vlast, kaže Latal

Državne institucije na putne troškove potrošile više od 3 miliona KM. Arhiv

Piše: E. Halimić / Avaz.ba

21.6.2020

Više od 83 miliona maraka lani je potrošeno na bruto plaće i naknade uposlenih u 25 državnih institucija.  

Podaci su to Ureda za reviziju institucija BiH, a prikazani u finansijskim revizorskim izvještajima za prošlu godinu.


Neprikosnoveni lider

Neprikosnoveni lider kad je riječ o izdvajanju za plaće i naknade je Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), koja je prošle godine potrošila više od 25 miliona KM. Na drugom mjestu je Parlamentarna skupština BiH sa potrošenih više od 10 miliona KM.

Treću poziciju po visini iznosa utrošenog na bruto plaće je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH sa skoro šest miliona maraka.

Također, u izvještaju su prikazani i drugi troškovi državnih ministarstava i agencija, a posebno su zanimljivi troškovi uposlenika na putovanja. Prema podacima Ureda za reviziju 25 državnih institucija tokom 2019. godine potrošile su skoro tri miliona KM (2.906,506) za putne troškove, a i po ovom osnovu prednjači SIPA.

Naime, ova agencija lani je na putne troškove svojih uposlenika potrošila 576.600 KM. Na drugom mjestu je ponovo Parlamentarna skupština BiH sa 364 hiljade KM, a na trećem Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa sa 276 hiljada KM.

Kao treći parametar rastrošnosti državnih agencija uzeli smo izdatke za telefon i poštanske usluge. Ukupno u ove svrhe lani je potrošeno više od milion maraka (1.063.268). Lider po trošenju kad je riječ o telefonskim uslugama je, također, SIPA koja je po ovoj stavci potrošila 154.781 KM, na drugom mjestu je Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH sa iznosom od 95.435 KM, a na trećem Parlamentarna skupština BiH koja je potrošila više od 93 hiljade KM.

Upitna učinkovitost

Politički analitičar Srećko Latal za „Avaz“ kazao je da je i marka previše za ovakvu vlast, ukoliko se uzme u obzir njihova učinkovitost.

- Sve je ovo previše ukoliko imamo vlast koja ne funkcionira. Tako je već minimalno dvije godine, što u prošlom mandatu, što u ovom. Na državnom nivou stvari ili slabo ili nikako ne funkcioniraju – pojasnio je Latal.

Latal: Sve je ovo previše. Arhiv

On ističe da se to prvenstveno odnosi na funkcioniranje Vijeća ministara i Parlamenta BiH.  

- Može se napraviti analiza koliko je zakona koji parlament usvojio, a koliko je novca potrošeno. Pa vidjeti koliko je novca potrošeno za jedno zakonsko rješenje - istakao je Latal.

Brojke

- 83.391.478 KM - potrošeno na bruto plaće i naknade uposlenih u 25 državnih institucija

- 2.906.506 KM - za putne troškove  

- 1.063.268 KM - izdaci telefonskih i poštanskih usluga

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.