PARADA POBJEDE U RUSIJI

Dodik: Tražit ću da se migranti izbace iz BiH

Nismo mi zvali te migrante, Evropa je otvorila taj proces iz svog egoizma, rekao Dodik

Avaz.ba / Srna
24.06.2020 21:04

Dodik na paradi u Moskvi

Foto: Agencije

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da mu je čast i ponos da na Paradi pobjede u Moskvi na najbolji mogući način predstavi dostojanstvo i postojanje Republike Srpske.

Dodik je istakao da u Moskvi vlada osjećaj prijateljstva prema srpskom narodu i Republici Srpskoj. 

- To prijateljstvo je vidljivo i kroz činjenicu da je ruski narod, koji je najviše stradao u Drugom svjetskom ratu, pripadao pobjedi savezničkih snaga, kao što je i naš srpski narod isto tako bio na strani saveznika i pobjede - rekao je Dodik.  

On je dodao da je obilježavanje Parade pobjede bio jasan trenutak te integracije i nastojanja da se ne dozvoli revizija istorije, koja ide za tim da oni koji su poraženi u Drugom svjetskom ratu sada pokušavaju da ispišu neke druge stranice. 

- Na Paradi se vidjelo da je to mjesto ponosa. Kraj mene je sjedio jedan od veterana, koji dolazi na paradu i svakako sam zadovoljan i ponosan, jer i ranije sam  bio na sličnim paradama, ali je ovaj put to bilo sa daleko više pažnje i uvažavanja - istakao je Dodik.

On je izrazio zahvalnost predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu na pozivu i pažnji koju mu je ukazao na Paradi pobjede, kao i na prilici da se sa njim sastane i da dogovore da se do kraja godine i razgovaraju o biletaralnim odnosima.

Govoreći o svečanom prijemu kod predsjednika Ruske Federacije, Dodik je izrazio zadovoljstvo što je imao čast da sjedi pored predsjednika Putina, dodavši da je razgovarano o globalnim izazovima kao što su pandemija virusa korona i terorizam.

- I ovde u Rusiji, kao i širom svijeta, opasnost predstavlja pandemija, koja ne jenjava i koja se vraća, te stavlja pred sve nas potrebu da se posebno posvetimo tome. Vjerujem da će Rusija među prvim zemljama u svijetu uspjeti da dođe do lijeka i veoma je važno da se to što prije učini - rekao je Dodik. 

Onje napomenuo da je danas slika svijeta potpuno drugačija, nego što je to bilo prije deset godina, te da je dominantan osjećaj da je svijet u neredu.

- Nismo navikli da gledamo svakodnevno umiranje ljudi u najvećim zemljama svijeta, kao što je Amerika, Italija, Španija, Švedska, koje se na svoj način bore protiv toga. U tome svemu, mi, kao mala zemlja, preduzimali smo mjere koje smo mogli i učinili sve da što bolje prođemo u borbi protiv pandemije", rekao je Dodik.

  • Dodik na paradi u Moskvi
    Dodik na paradi u Moskvi Foto: Agencije

Kada je riječ o terorizmu kao globalnom problemu, Dodik je upozorio da se ova opasnost BiH i Republici Srpskoj provlači kroz pojavu migranata.

On je najavio da će prvo što će učiniti kada se vrati u Banjluku da pokuša da nemetne ovu temu i da bez oklijevanja traži da se migranti izbace iz BiH.

- Za njih ne možemo da pravimo politike smještaja. To je neprihvatljivo i Republika Srpska je rekla da to neće da dozvoli, jer to nije samo stvar humanitarog karaktera, imajući u vidu da se za vrijeme njihovog boravka u lokalnim zajednicama gdje borave dešavaju napadi na lokalno stanovništvo, te da i među njima postoje sukobi - pojasnio je Dodik.

On je istakao da je za Republiku Srpski previše da se bavi tim pitanjem, te da je najjednostavnije da se vrate tamo odakle su došli.

- Nismo mi zvali te migrante. Evropa je otvorila taj proces iz svog egoizma da što je više moguće pribavi jeftine radne snage za svoju industriju, koju razvija - rekao je Dodik.

Komentari

NA VRH