SJEDNICA KOMISIJE

Nikšić: Mehmedagić je dostavio dvije diplome

Tražili smo da nam se dostavi diploma, čovjek je dostavio dvije diplome, rekao je Nikšić

Nikšić: Došao je zahtjev Tužilaštva BiH. M. Kadrić

Piše: E. Halimić / Avaz.ba

8.7.2020

Direktor OSA-e Osman Mehmedagić nije dostavio diplomu sa nekim tajnim dokumentom, kazao je nakon današnje sjednice predsjednik Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajnо-sigurnosne agencije (OSA) BiH Nermin Nikšić.

- Tražili smo da nam se dostavi diploma, čovjek je dostavio dvije diplome. Popratni akt koji je došao je tajnog karaktera i tvrdi se da su dokumenti unutar OSA-e tajnog karaktera. U međuvremenu došao je i zahtjev Tužilaštva BiH da im dostavimo dokument na osnovu kojeg smo i dobili i šta smo dobili.

Komisija je to razmatrala i donijela odluku, pošto se radi o tajnom aktu, da ćemo dostaviti obavijest da smo dobili diplome i kakve smo dobili, ali da nemamo ovlasti da skidamo tajnost i da to Tužilaštvo može da traži od OSA-e ili da traži skidanje oznake tajnosti - pojasnio je Nikšić.

Dodao je da po Zakonu o zaštiti podataka, tajnost može skinuti samo onaj organ koji je proglasio tajnost.

Mehmedagić: Direktor OSA-e. Arhiv

- Mehmedagić je dostavio dvije diplome. Jedna je o stepenovanju pravnog fakulteta, a jedna je diploma Američkog univerziteta gdje se potencira da je to 240 bodova i zvanje bachelor međunarodnog prava - istakao je Nikšić.

Prema njegovim riječima, za sve odluke postojao je kvorum za odlučivanje i rad.

Šarović: Uspješna sjednica. M. Kadrić

- Danas smo imali i izvještaj glavnog inspektora koji je prihvaćen. Bile su još neke pritužbe koje smo proslijedili prema Ministarstvu vanjskih poslova i OSA-i. To ćemo dalje rješavati - zaključio je Nikšić.

Član Komisije Mirko Šarović ocijenio je današnju sjednicu Komisije uspješnom jer su, kako kaže, njeni članovi dobili na uvid sve dokumente koje su zahtijevali prije sedam dana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.