SVI ZA BUDŽET, ALI

Izbora mora biti!

Na prošlosedmičnoj sjednici Predstavničkog doma prijedlog nije dobio dovoljnu podršku

Održavanje lokalnih izbora zavisi od usvajanja državnog budžeta. Arhiv

Piše: E. Halimić / Avaz.ba

14.7.2020

Održavanje ovogodišnjih lokalnih izbora zavisi isključivo od usvajanja državnog budžeta. U budžetu su predviđena 4,2 miliona maraka za održavanje izbora.  

Na prošlosedmičnoj sjednici Predstavničkog doma prijedlog budžeta nije dobio dovoljnu podršku jer nije postojala entitetska većina prilikom glasanja.


Uskladiti termine

Nedostajao je, praktično, jedan glas, a među njima je i onaj zastupnika SDS-a Dragana Mektića, koji je salu napustio netom prije glasanja. Postavlja se pitanje je li Mektiću naređeno da napusti sjednicu prije glasanja, a kako bi prijedlog budžeta pao te da bi se na taj način u pitanje dovelo održavanje lokalnih izbora.

Nova sjednica Predstavničkog doma BiH zakazana je za sutra, a državne zastupnike pitali smo koja su njihova očekivanja i hoće li se dopustiti da se građanima oduzme pravo da biraju i budu birani. Zamjenik predsjedavajućeg Kluba HDZ-a Predrag Kožul za „Avaz“ je kazao kako se nada da će se riješiti stvari u vezi s usvajanjem budžeta.

Kožul: Nisam posebno optimističan. Arhiv

- Kad smo riješili pitanje Mostara, onda možemo riješiti i pitanje održavanja lokalnih izbora. Neophodno je uskladiti termine. Međutim, nisam posebno optimističan - istakao je Kožul.  

Predsjedavajuća Kluba zastupnika SNSD-a Snježana Novaković-Bursać kazala nam je da usvajanje budžeta postaje neizvjesno bez stvarno iskazane volje i namjere u poštivanje političkog dogovora.

Novaković-Bursać: Cijeli proces je ugrožen. Arhiv

- Cijeli proces je ugrožen ako se ne dese neki konkretni pomaci u kojima bi se SDA odredila je li ili nije za poštivanje partnera i dogovora - pojasnila je Novaković-Bursać.

Kada je u pitanju održavanje lokalnih izbora, ona kaže da SNSD smatra da je sve što trenutno radi Centralna izborna komisija (CIK) BiH „traženje izgovora“.  

- Radi se o pogodovanju nekim političkim akterima kojima u ovom trenutku ne odgovara održavanje izbora. U RS prije svega mislim na SDS, a u FBiH je to SDA, koja ne stoji baš najbolje u većim sredinama kao što je Sarajevo. Naš stav je da se izbori moraju održati - naglasila je Novaković-Bursać.

Baručija: Podržat ćemo prijedlog. Arhiv

Zamjenica predsjedavajućeg Kluba zastupnika Naša stranka - Nezavisni blok Aida Baručija za naš list je kazala da će ovaj klub podržati prijedlog budžeta uz poštivanje njihovih amandmana.  

- Konačna odluka zavisi od dogovora SDA, HDZ-a i SNSD-a i tu mi ne možemo utjecati. Ovo je sve prešlo mjeru, jer od dogovora stranačkih lidera zavisi i ustavno pravo građana da biraju i budu birani. Prešlo je svaku mjeru, jer trenutno sve zavisi od podjela fotelja i ličnih interesa nekolicine ljudi - poručila je Baručija.

Predsjedavajući Kluba poslanika Srpski klub Nenad Stevandić za „Avaz“ je kazao da se zalaže da se izbori održe što prije.  

Stevandić: Što prije održati izbore. Arhiv

- Vijeće ministara je donijelo odluku o potrebnim sredstvima za izbore, a određen je i termin. Postoji nekoliko opcija pomjeranja termina, a spominje se 13. decembar kako bi se istog dana održali izbori i u Mostaru. Do sada smo trpjeli dosta ucjenjivanja od SDA, sad se traži da mi iz RS bezuslovno podržimo sve ono što padne na pamet SDA. To se vidi kroz imenovanja u nadležnosti Vijeća ministara - istakao je Stevandić.  


Dva čitanja

Čolo: Dogovori lidera pri kraju. Arhiv

S druge strane, zastupnica SDA u Predstavničkom domu Alma Čolo za „Avaz“ je istakla da očekuje usvajanje državnog budžeta u oba čitanja.

- Optimista sam, budžet mora da prođe prvenstveno zbog izbora. Odgađanje izbora ne dolazi u obzir, demokratski principi se moraju poštovati. Niko nema pravo da suspendira volju građana ove zemlje - poručila je Čolo.

Dodala je da je na liderima SDA, HDZ-a i SNSD-a da riješe problem imenovanja u nadležnosti Vijeća ministara.

- Koliko znam, ti su dogovori pri kraju i neće biti problema s usvajanjem budžeta i na sjednici Doma naroda - zaključila je Čolo.


Đonlagić: Koriste budžet za osporavanje CIK-a

Đonlagić: Moguće je očekivati nove blokade. Arhiv

Predsjedavajući Kluba DF-a Dženan Đonlagić ističe da DF podržava usvajanje državnog budžeta za 2020. godinu i održavanje lokalnih izbora 15. novembra. 

- S obzirom na to da HDZ, prije svih, a uz pomoć SNSD-a i mehanizma entitetske većine pri glasanju, bojkotira odluke CIK-a, a koje se temelje na zakonu, moguće je očekivati nove blokade. Zapravo, sada HDZ, uz pruženu ruku SNSD-a, koristi državni budžet kao alat za osporavanje CIK-a, a samim time i onemogućavanje održavanja lokalnih izbora u BiH - istakao je Đonlagić.

Magazinović: Smatraju da je BiH njihovo vlasništvo

Magazinović: Bit će usvojen budžet. Arhiv

Predsjedavajući Kluba zastupnika SDP-a Saša Magazinović za „Avaz“ je kazao da je nastavak trgovine foteljama između Bakira Izetbegovića, Dragana Čovića i Milorada Dodika jedini razlog zaustavljanja procedure donošenja državnog budžeta.

- Očekujem da će oni do srijede te trgovine završiti i da će budžet biti usvojen. Onda će nastupiti novi krug trgovine pred sjednicu Doma naroda, koji treba potvrditi državni budžet. Ova tri čovjeka smatraju da je BiH njihovo vlasništvo, samo što to nisu upisali u grunt - naglasio je Magazinović.

Dodao je da je u SDA prisutan i strah od izbora.

- To se prije svega odnosi na Izetbegovića, koji je na početku bio jedan od glavnih zagovornika odgađanja izbora, a onda, kad je vidio da mu se ta priča vratila kao bumerang, čini sve da se to ipak desi - istakao je Magazinović.


Đapo: Niko nema mandat da se poigrava pravom građana

Đapo: Izbori moraju biti održani. Arhiv

- Kao zastupnica SBB-a, ja sam i na sjednici Predstavničkog doma koja je održana prošle sedmice glasala za prijedlog budžeta. Žao mi je što država budžet nije dobila još na prošloj sjednici, ali nadam se da će dokument u srijedu biti usvojen - kazala je zastupnica SBB-a Edita Đapo.

Dodala je da će ponovo glasati za budžet jer je njegovo usvajanje jedan od ključnih preduvjeta za održavanje lokalnih izbora ove godine.

- Izbori moraju biti održani, jer niko nema mandat da se poigrava pravom građana da sebi biraju vlast. Najvažniji finansijski dokument države mora biti usvojen i zbog toga što je za 3,1 milion KM povećan budžet Graničnoj policiji BiH za borbu protiv migrantske krize, koja nam je prioritet. Također, nama je država na prvom mjestu, sve činimo da imamo jake državne institucije, a za to nam je neophodan budžet BiH - istakla je Đapo.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.