PROBLEMI PRI IZVOZU

Poljoprivredni proizvođači najavili blokadu granice

Čeka se hitno rješenje problema

Šljiva. Yastremska

Avaz.ba

14.7.2020

- Ukoliko Hrvatska do četvrtka ne pojednostavi izvoz šljive iz BiH u Evropsku uniju, poljoprivredni proizvođači će biti prinuđeni da blokiraju granicu - rekao je Suad Selimović, predsjednik Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju, koje djeluje pri Privrednoj komori Tuzlanskog kantona.

Selimović ističe da čekaju hitno reagovanje i rješavanje problema s obzirom na to da svaki dan imaju sve veći broj kamiona sa šljivom koji idu prema granici.

- Ukoliko ne dobijemo adekvatan odgovor i rješenje da naša roba i naši kamioni ne stoje po dva-tri dana na granici, mi ćemo u četvrtak donijeti odluku šta dalje raditi. Predložićemo da se primijeni reciprocitet, odnosno da i BiH ograniči uvoz u našu zemlju samo na dva granična prelaza - naveo je Selimović za "Nezavisne".

Ističe da je ove godine velika potražnja za šljivom, te da kupci u evropskim zemljama traže tonu više nego ranije. 

Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS, kazao je da je ovaj problem velika neodgovornost institucija koje su nadležne za to.

- Svake godine nam se to dešava. Zašto ne bi bila donesena generalna odluka da granice rade ako je potrebno i 24 sata u sezoni - kazao je Dojčinović i dodao da je to roba koja ne trpi čekanje.

- Ugovorene su isporuke, ljudi u Njemačkoj čekaju, ali zbog granica roba ne može da ode - kazao je Dojčinović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.