RASTE BROJ ZARAŽENIH

Apel Doma zdravlja Mostar: Nećemo moći dugo izdržati

Pacijenti pod pritiskom poslodavaca kriju svoje simptome

Dom zdravlja Mostar. Arhiv

Piše: M. Sm. / Avaz.ba

16.7.2020

Iz Doma zdravlja Mostar danas su se na svojoj Facebook stranici obratili svojim sugrađanima kako bi ih, naveli su, uputili u pravo stanje po pitanju SARS CoV-2 infekcije, popularno nazvane korona infekcije u Mostaru.  

Naglasili su da je broj inficiranih koronavirusom u Mostaru u konstantnom i značajnom porastu.

- U periodu mart-maj 2020. godine imali smo zabilježenih 89 slučajeva zaraženih koronavirusom na području grada Mostara. Sada, u zadnje tri sedmice, imamo preko 120 potvrđenih slučajeva. Naravno, ni taj broj nije konačan i sigurno je da je realan broj zaraženih u gradu znatno veći. Obolijevaju uglavnom osobe mlađe i srednje životne dobi. Kliničke slike oboljelih, bez obzira što su mlađe životne, dobi variraju od blažih do teških simptoma, čak i sa teškim upalama pluća zbog kojih je potom potrebna hospitalizacija u COVID bolnicu - naveli su iz Doma zdravlja Mostar.

Dom zdravlja Mostar. Arhiv

Također, iznijeli su da je sve teže kontrolirati situaciju na terenu po pitanju korona infekcije iz više razloga.

- Preveliki je porast broja oboljelih od COVID-19, istovremeno pružamo i sve ostale redovne usluge, nemamo saradnju sa pacijentima kakvu smo imali u tzv. prvom valu, ne poštuje se izrečena izolacija, pacijenti su pod pritiscima poslodavaca da kriju simptome ili svoj kontakt sa zaraženom osobom, istovremeno i pojedini radnici dolaze febrilni na posao i kriju od svojih nadređenih pojavu simptoma, u manjku smo po pitanju zaštitne opreme i medija za testiranje, uporno upozoravamo sve nadležne da se situacija komplicira ali zbog tromog sistema pomoć nam ne stiže kada nam je potrebna - istaknuli su iz Doma zdravlja Mostar.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.