PREPORUKE WHO-A

Pacijenti u KS neće više biti retestirani na koronavirus

Retestiranja osoba koje su imale pozitivan test nije nužno za otpust iz izolacije, kazali su iz Svjetske zdravstvene organizacije

JU Dom zdravlja KS: Nove preporuke. Arhiv

Piše: E. Halimić / Avaz.ba

16.7.2020

Na području Kantona Sarajevo ukinuta su retestiranja pacijenata kojima je utvrđeno da boluju od Covida-19, a u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). 

Iz JU Dom zdravlja KS rečeno je kako smjernice određuje Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), a u njihovom slučaju Zavod za javno zdravstvo KS.

- JU Dom zdravlja KS nove smjernice u vezi testiranja i retestiranja pacijenata dobila je 29. juna 2020. godine od spomenutog zavoda i prema njima je obavezna postupati – pojasnio je za „Avaz“ glasnogovornik JU Dom zdravlja KS Arman Šarkić.


JU Dom zdravlja KS: Retestiranja se vrše i dalje kod osoba koje i nakon utvrđenog perioda imaju simptome poput kašlja. Arhiv

Prema novim kriterijima Svjetske zdravstvene organizacije, retestiranja osoba koje su imale pozitivan test nije nužno za otpust iz izolacije.  

- Kod osoba koje su imale pozitivan test na koronavirus, a koje nisu razvile simptome bolesti smatraju se zdravima 15 dana nakon utvrđivanja postojanja virusa u tijelu. Kod osoba koje su razvile simptome, bez obzira na težinu kliničke slike, smatra se da su zdrave najmanje 10 dana nakon pojave simptoma, plus tri dana mora nakon što simptomi nestanu - pojašnjeno je.

Retestiranja se vrše i dalje kod osoba koje i nakon utvrđenog perioda imaju simptome poput kašlja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.