SARAJEVO

Špirić: Neće biti ugroženo ni održavanje lokalnih izbora

Ovo je jedini mogući budžet, kaže Špirić

Špirtić: Ovo je jedini mogući budžet.. Arhiv

Piše: E. Halimić / Avaz.ba

29.7.2020

Usvajanjem državnog budžeta stekli smo uvjete za redovno finansiranje institucija, a neće biti ugroženo ni održavanje lokalnih izbora, kazao je predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH Nikola Špirić (SNSD). 

- Ovo je jedini mogući budžet. Ovo je administrativni budžet iz kojeg većina, skoro 90 posto sredstava, odlazi na finansiranje administracije BiH. Priče o razvojnim, socijalnim komponentama budžeta BiH su populističke. Ono što je novi kvalitet, što do sada nije bio slučaj, jeste da je opozicija podržala budžet – istakao je Špirić.

Predsjedavajući Doma naroda podsjetio je da se iz sredstava od indirektnih poreza prvo napajaju institucije BiH, a što ostane, prosljeđuje se entitetima.


Špirić: Zato govorim da je državni budžet administrativni. Arhiv

- Kakav god bude priliv prihoda od indirektnih poreza, država ubira onoliko koliko je usvojeno u budžetu. Državne institucije neće ni po čemu biti ugrožene po osnovu virusa korona. Cijenu će platiti ostali nivoi vlasti – pojasnio je Špirić. 

Dodao je da će lokalne zajednice i entiteti imati najviše problema zbog toga.

- Zato govorim da je državni budžet administrativni, a da su socijalna i razvojna komponenta locirane u budžetima entiteta i kantona – istakao je Špirić i dodao da to ko šta želi, kako vidi BiH ili kakav bi volio da vidi budžet je iracionalno sa stanovišta Ustava i ustavne strukture.

On je izrazio žaljenje zbog smrti ministra u Vladi Federacije BiH Salka Bukvarevića, koji je umro usljed posljedica koronavirusa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.