KOMENTAR DANA

Nosite proklete maske!

Virus ne bira godine, boju kože, nacionalnost...

Edin Skokić. Avaz

Piše: E. Skokić / Avaz.ba

2.8.2020

Poslije strahovitog loma noge Jusuf Nurkić se vratio na parkete NBA lige. Odmah je pružio briljantnu partiju, ali je poslije utakmice poručio: „Nosite proklete maske!“

Njegova nana je u komi zbog koronavirusa, a dani iza njega su, kako je naveo, najteži u životu. Kakve još poruke treba poslati da se napokon osvijestimo i u doba pandemije nosimo maske i poštujemo socijalnu distancu?

Samo na takav način možemo zaštititi sebe, svoje najbliže, rodbinu, prijatelje... Donekle je razumljivo što je splasnula početna disciplina. Plasirane su u javnost oprečne informacije, stvorene teorije zavjera, rušeni medicinski standardi, ali...

Virus je tu i oko nas, pa i na temperaturama iznad 35 Celzijevih stepeni. Prijeti nam drugi val, a dolaze jesen i zima kao godišnja doba koja su pogodna za širenje virusa.

Broj inficiranih koronavirusom nas obavezuje da mislimo na sebe i ljude oko sebe.

Drugačije postupanje je potpuni sebičluk, nedoraslost aktuelnom trenutku i vremenu.

Zasuti smo i informacijama kako moramo naučiti živjeti s virusom COVID-19 i da poslije pandemije više ništa neće biti isto. Što prije shvatimo i povinujemo se mjerama, bit će nam lakše.

Zaboravimo teorije zavjere i mislimo na svoje najbliže. Virus ne bira godine, boju kože, nacionalnost... Nevidljivi neprijatelj odnosi ljudske živote i protiv njega se moramo boriti na efikasan način. Vakcina je u pripremi, ali do tada „proklete maske“ moraju biti naš nezaobilazni „modni detalj“.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.