LOKALNI IZBORI

Stranke izlaze s provjerenim imenima

Finalni dogovori su u toku, a u pojedinim predizbornim koalicijama još nisu odlučili o kandidatima

Stranke izlaze s provjerenim imenima. Arhiv

Piše: E. D. A. / Avaz.ba

4.8.2020

Epidemija koronavirusa usporila je predizborne aktivnosti u Bosni i Hercegovini. Iako bi izbori trebali biti održani 15. novembra, imena kandidata za gradonačelnike, načelnike i vijeća su nepoznanica ne samo javnosti već i političkim strankama.

Finalni dogovori su u toku, a u pojedinim predizbornim koalicijama još nisu odlučili koja stranka će ponuditi zajedničke kandidate za načelničke pozicije.


Kanton Sarajevo

Kada je u pitanju Kanton Sarajevo, odranije je poznato da će SDP, Naša stranka, Narod i pravda i NBL imati zajedničke kandidate za načelnike. Ali, još se ne zna ko će biti kandidati tih stranaka.

Odranije se zna da će njihov zajednički kandidat u Starom Gradu biti aktuelni načelnik te općine i predsjednik NBL-a Ibrahim Hadžibajrić. Njemu se, prema još nepotvrđenim informacijama, trebao suprotstaviti Amor Mašović, ali, kako saznajemo, umjesto Mašovića, bit će predložen Jusuf Pušina, a razmatra se opcija da SDA predloži ženu za načelnicu. To bi mogla biti Jasmina Biščević- Tokić.

U Centru bi kandidat SDA trebao biti aktuelni načelnik te općine Nedžad Ajnadžić, dok će zajedničkog kandidata „četvorke“ ponuditi Naša stranka i to bi mogao biti Srđan Mandić.

Prevljak: Najvjerovatniji kandidat za načelnika Ilidže. Arhiv

Iz Naroda i pravde ranije su najavili da će ponuditi kandidata za načelnika općine Novi Grad, gdje će, najvjerovatnije, ispred SDA biti predložen aktuelni načelnik Semir Efendić.

NiP će, također, ponuditi kandidata za načelnika općine Ilidža, a najvjerovatnije će to biti Nermin Muzur, dok bi kandidat SDA trebao biti Fikret Prevljak. U ostalim općinama u KS SDA neće mijenjati kandidate koji već obnašaju načelničke dužnosti.

Izbori za načelnike i gradonačelnike će naročito neizvjesni biti u Tuzlanskom kantonu. SDP-ov kandidat za gradonačelnika Tuzle bit će Jasmin Imamović, dok je Gradski odbor Naše stranke odlučio da njihov kandidat bude Derviš Čičko. Kandidat SDA za gradonačelnika Tuzle još nije poznat.


Imamović: Nastojat će obnoviti mandat u Tuzli. Arhiv

Jasmin Hušić će biti zajednički kandidat sedam političkih stranaka za načelnika Velike Kladuše.

Njegovu kandidaturu podržavaju SDA, DNZ – Krajiška stranka, A-SDA, SDP, Demokratska fronta, KSPP i Naša stranka. Nezavisni kandidat u toj općini će biti Edin Behrić, bivši načelnik te općine, dok je neizvjesna situacija u vezi s kandidatom Laburističke stranke aktuelnog načelnika Fikreta Abdića. 


Hušić: Zajednički kandidat za načelnika Velike Kladuše. Arhiv

Kad je riječ o Zenici, čak 12 stranaka i pojedinaca prijavilo je Centralnoj izbornoj komisiji učešće na lokalnim izborima s kandidatom za gradonačelnika. Izvjesno je da će pokušati obnoviti mandat aktuelni gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović. 

Svoje kandidature javno su do sada potvrdili Arnel Isak (A-SDA), Boris Britvar (nezavisni) i Dženan Skelić (Stranka penzionera i umirovljenika). Prema našim informacijama, kandidat SDA za funkciju mogao bi biti predsjednik SDA Zenica Nezir Pivić.


Kasumović: Želi novi mandat gradonačelnika Zenice. Arhiv

Iako se podrška za neka od imena traži u međustranačkim dogovorima, većina stranaka u Goraždu taktizira i čeka pravi trenutak da saopći ime kandidata za gradonačelnika.

Na ovoj poziciji već 12 godina nalazi se Muhamed Ramović, koji bi mogao u novu utrku za novi, četvrti mandat, ovaj put kao kandidat Nezavisne bh. liste.


Ramović: Već 12 godina gradonačelnik Goražda. Arhiv

SDA će imati svog kandidata za gradonačelnika Goražda, ali ko će to biti, još nije odlučeno, kazali su nam u ovoj stranci.

Nezvanično saznajemo da se Emir Oković, bivši premijer BPK, Mirsad Žuga, aktuelni poslanik u Skupštini, i Adis Halilović, predsjednik OO SDA, unutar ove stranke najčešće spominju kao mogući kandidati.

Kada je riječ o Bihaću, aktuelni gradonačelnik Šuhret Fazlić nam je kazao da još ne zna hoće li biti kandidat. 


Fazlić: Nisam imao vremena da se bavim politikom. Arhiv

- Pored migranata i koronavirusa nisam imao vremena da se bavim politikom – istakao je Fazlić.

Kako saznajemo, Emdžad Galijašević je jedan od kandidata za poziciju načelnika, a Zekerijah Alagić, trenutni direktor Veterinarske stanice Bihać, trebao bi biti prijedlog DF-a.

SDP bi trebao predložiti dr. Hajdrudina Havića, dok bi SDA mogla podržati najvjerovatnijeg kandidata Pokreta za modernu i aktivnu Krajinu (PoMAK) Šuhreta Fazlića.  


Jasnije u RS

Tabaković: Kandidat za načelnika općine Srebrenica. Arhiv

Nešto jasnija situacija je u entitetu Republika Srpska. Sve probosanske stranke, osim SDP-a, podržale su kandidaturu Alije Tabakovića za načelnika Srebrenice, kojem će protukandidat biti aktuelni načelnik Mladen Grujičić (SNSD). Aktuelni gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić će ponovo biti kandidat SNSD-a.

Njegov će rival biti Draško Stanivuković iz PDP-a. 

SBB ide samostalno

Prašović-Gadžo: Očekujemo odličan rezultat. Arhiv

Savez za bolju budućnost (SBB) BiH prijavio se za učešće na lokalnim izborima u 82 općine u Bosni i Hercegovini i to 63 općinska vijeća i načelnike općina u FBiH kao i prijavu za učešće za 19 skupština općina i jednu prijavu za načelnika u RS. 

- Kandidati na našim listama su kompetentni i stručni. Za razliku od prošlih općinskih izbora 2016. godine, kada smo izašli u koaliciji sa SDA, ovaj put izlazimo sami i očekujemo odličan izborni rezultat jer su građani u BiH prepoznali ispravnost naših odluka, vrijednost našeg rada i našu iskrenu borbu za bolji život svih građana u Bosni i Hercegovini – kazala nam je generalna sekretarka SBB-a Sanela Prašović-Gadžo.


Mićić kandidat za gradonačelnika Bijeljine

Kako trenutno stvari stoje, Mićo Mićić (predsjednik nedavno formirane Srpske demokratske stranke Semberije – Mićo Mićić), bit će kandidat za gradonačelnika Bijeljine. On je, u međuvremenu, dobio podršku SNSD-a, DNS-a, DEMOS-a, Pokreta za Bijeljinu, SP-a i SPS-a. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.