SAZNAJEMO

Apsurd: Vlada FBiH odustala da naplati kamate SDA u iznosu od 63.399 KM?!

SDA je, kako je navedeno bila korisnik prostorija u uliic Maršala Tita na broju 9, ali nije plaćala obaveze za komunalije, čime je dug bio 54.280 KM

Vlada FBiH: Predložen zaključak. Avaz

Piše: M. Aščić / Avaz.ba

28.8.2020

U Mostaru je danas zakazana redovna sjednica Vlade Federacije, na kojoj će se kako "Avaz" saznaje naći i informacija po kojoj Vlada na prijedlog Službe za zajedničke poslove FBiH odustaje od naplate zateznih kamata po osnovu pravosnažne presude protiv SDA, u iznosu od 63.399 KM.

Već je sačinjen i zaključak kojim se odustaje od naplate kamata.


Presuda o isplati duga donesena 2011.godine. Avaz

Naime, Općinski sud u Sarajevu donio je 13.oktobra 2011.godine presudu kojom je SDA naloženo da Službi za zajedničke poslove FBiH po osnovu ugovora o načinu regulisanja obaveza po osnovu troškova energenata, komunalnih usluga i zakupa u zgradi Maršala Tita broj 9. isplati iznos od 54.280 KM s zakonskim zateznim kamatama počev od 20.decembra 2008.godine.


Službe za zajedničke poslove predložila otpis. Avaz

SDA je, kako je navedeno bila korisnik prostorija, ali nije plaćala obaveze. Tek u decembru 2018.godine su na Sporazum o provođenju presude, odnosno da dug izmire u 12 jednakih mjesečnih rata što su i učinili. No, ostao je dug po osnovu zateznih kamata u iznosu od 63.399 KM


Već donesen zaključak. Avaz

Ali, nakon toga, Služba za zajedničke poslove, prema Vladi šalje prijedlog u kojem traži otpis zakonskih zeteznih kamata.

Već je pripremljen i zaključak Vlade o tome, koji će danas biti na sjednici. Obrazloženje Službe za zajedničke poslove je da je SDA izmirila cijeli dug i da predlažu Vladi da zauzme stav oko otpisa kamata koji je Vlada s premijerom Fadilom Novalićem na čelu već i zauzela donijela zaključak kojim se prihvata informacija Službe i odustaje od naplate kamata dosuđenih pravosnažnom presudom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.