KATASTROFE

Rijetki uragan hara Grčkom, gradove pretvara u jezera, ima mrtvih

Tri osobe smrtno su stradale od posljedica "mediteranskog uragana"

Pričinjene velike štete. Agencije

Avaz.ba

20.9.2020

Tri osobe smrtno su stradale od posljedica "mediteranskog uragana", vrlo rijetke vrste oluje koja je u subotu zahvatila veći dio Grčke, javile su u nedjelju grčke vlasti, a traje potraga za još jednom nestalom osobom.

Oluja koju su nazvali "Janos" u petak je čupala drveće s korijenjem te izazvala nestanak struje na jonskim otocima i u području zapadnog Peloponeza.

Zatim se proširila i centralnom Grčkom, pogodivši uglavnom područja oko gradova Karditse i Farsale, a nakon toga je zahvatila i južni grčki otok Krit.

U nedjelju su spasioci pronašli tijelo muškarca pod ruševinama njegovog doma u selu blizu Karditse, objavila je grčka novinska agencija, a prenosi Hina.

U subotu je na istom području pronađen mrtav 63-godišnjak, a nadomak Farsale pronađeno je i tijelo starije žene, objavili su pripadnici vatrogasne službe.


Oluja uništava sve pred sobom. Sky

Vlasti i dalje tragaju za ženom iz Karditse čiji je nestanak prijavila rodbina, rekao je dužnosnik.

Obilna kiša u subotu je pretvorila Karditsu, grad smješten u jednoj od najvećih grčkih ravnica, u jezero. Na videosnimcima vide se poplavljene autoceste, srušeni mostovi i poljoprivredna zemljišta pretvorena u jezera blata, dok lokalni poljoprivrednici nastoje spasiti stoku.

Stručnjaci procjenjuju da je na području Karditse poplavljeno oko 5.000 kuća. Grčki premijer Kirjakos Micotakis, koji bi regiju trebao posjetiti u idućih nekoliko dana, najavio je pomoć vlade poplavama pogođenim područjima.

Do subote navečer oluja je stigla i do Krita, gdje je obilna kiša poplavila ulice i trgovine.

Mnogi putevi presječeni. Agencije

Oluje poput „Janosa“ prvi su put u Grčkoj zabilježene 1995. godine, no posljednjih su godina sve učestalije. Slična oluja pogodila je zemlju 2018.

Godine 2017. u poplavama je smrtno stradalo 25 ljudi, a stotine su ostale bez domova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.