ANALIZA

"Mini Šengen" ogolio zlu namjeru Šefika i Željka

Šta se u međuvremenu dogodilo da se stubokom promijeni stav o regionalnoj inicijativu i da li je Vijeće ministara nekim čudom već završilo traženu analizu, Džaferović nije objasnio

Šefik Džaferović i Željko Komšić. Agencije

Piše: T. Lazović / Avaz.ba

30.9.2020

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je danas u Briselu nakon sastanka sa evropskim zvaničnicima da su članovi državnog vrha spremni prihvatiti inicijativu "mini Šengena".

Samo prije nekoliko dana Džaferović i Željko Komšić, odbili su inicijativu na sjednici Predsjedništva BiH, tražeći da Vijeće ministara „izvrši detaljnu analizu dosadašnjih bilateralnih sporazuma, šta je sa CEFTA-om, multilateralnih sporazuma i regionalnih sporazuma, da vidimo kako unaprijediti protok robe i ljudi, kapitala i usluga preko granica.“

Medijski trabanti

Šta se u međuvremenu dogodilo da se stubokom promijeni stav o regionalnoj inicijativu i da li je Vijeće ministara nekim čudom već završilo traženu analizu, Džaferović nije objasnio. 

- Mi još uvijek ne znamo šta znači "mali Šengen". Ja ću biti za to da se ta stvar dobro izuči, pa da onda pristupimo donošenju odluke. Nećemo uraditi ništa što je na štetu BiH i nećemo ništa raditi brzopleto. Prema tome, prijedlog odluke o pristupanju Šengenu, koju Dodik predlaže za sutra, ne može dobiti podršku, što se mene tiče, sutra u Predsjedništvu – govorio je Džaferović prije dvije sedmice.

Pratili su ga radikalni medijski trabanti koji su ovu već godinu dana poznatu regionalnu ekonomsku inicijativu okarakterizirali kao „veliku Srbiju“ stvarajući otpor javnosti prema nečemu što je podržala i Bijela kuća.

No, danas nakon sastanka u Briselu, Džaferović okreće ploču, i to posebno nakon što je pozitivan stav dao i njegov stranački šef Bakir Izetbegović.

I nije u tome problem. Građani i domaća ekonomija će imati koristi od ulaska BiH u "mini Šengen", ali neće imati koristi od nekompetentnih, politički autsajderskih i brutalno nedržavotvornih članova Predsjedništva BiH, poput Džaferovića i Komšića.

Nije sramota posuti se pepelom i priznati grešku što su Džaferović i Komšić mogli odmah učiniti, čim je neko objasnio – a morali su to sami znati – šta je "mini Šengen". Ljudski je griješiti, biti neupućen ili ne informiran. Od Džaferovića, kao drugoligaškog političara koji očito samo grije fotelju nekom budućem članu Predsjedništva BiH, se možda može i očekivati da nije do kraja upoznat sa ekonomskom i regionalnom inicijativom koju države zapadnog Balkana promoviraju već mjesecima. Pa, uostalom, ni od Komšića.

Brutalna zloupotreba

Ali, ono što jeste sramoto i što je brutalna zloupotreba institucije Predsjedništva BiH je pokušavati prikupljati sitne političke poene, vrijeđajući inteligenciju građana, populističkim stavovima, potpuno neutemeljenim na činjenima, samo da bi imali prostor da političke rivale koji vrlo dobro znaju šta je "mini Šengen" proglašavaju izdajnicima ili tobožnjim kolaboracionistima sa „mrskim Beogradom“.   

Dakle, to što su Džaferović i Komšić došli na tuđu pamet u vezi sa "mini Šengenom" nije nikakvog ohrabrenje, već naprotiv, dodatni signal da u državnim foteljama sjede ili neozbiljni i nekompetentni političari ili vrlo zlonamjerni i prepredeni politički igrači kojima nije cilj boljitak građana. Teško je u ovom trenutku reći šta je gore. 

Nebulozno objašnjenje

Pisanje „Dnevnog avaza“ u vezi sa "mini Šengenom" se ponovo pokazalo tačnim, obzirom da su Džaferović i Komšić prije više od dvije sedmice dobili jasne instrukcije da ne podrže ovu inicijativu, sa nebuloznim objašnjenjem da BiH ne treba takva vrsta regionalne saradnje, jer će u njoj izgubiti dio suvereniteta. Takvo mišnjenje nije bilo obavezujuće ni za jednog člana Predsjedništva, ali su obojica slijedila tu politiku na sjednici Predsjedništva BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.