INTEGRACIJE

"Mini Šengen" kreće, šta čekaju Željko i Šefik!?

Predsjedništvo BiH tražilo analizu prije više od 45 dana, Vijeće ministara tek prije desetak dana počelo izradu

E. Halimić

Predsjedništvo BiH još 16. septembra od Vijeća ministara zatražilo analizu inicijative

Foto: Arhiv


Na online sastanku inicijative „mini Šengen“ 1. novembra postignut je dogovor tri zemlje o tri tačke - radnim dozvolama, uzajamnoj pomoći u slučaju prirodnih katastrofa i bržem carinskom radu, a koji će se primjenjivati od 10. novembra.

Sporazum su postigli predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Albanije Edi Rama i Sjeverne Makedonije Zoran Zaev.

Tražena analiza

S druge strane, Predsjedništvo BiH još 17. septembra razmatralo je pitanje priključenja naše zemlje ovoj inicijativi, a tad je donesen i zaključak. Predsjedništvo je zadužilo Vijeće ministara da napravi analizu svih sporazuma koje BiH ima s EU i u regionu, da se napravi analiza šta bi „mini Šengen“ značio za BiH. U analizi bi trebalo biti predstavljeno koje su potencijalne štete i koristi pridruživanju ovoj inicijativi. 

- Ta analiza će biti dostavljena u roku od 30 dana od danas. Dodik je predlagao da već danas pristupimo „mini Šengenu“, ali to nismo usvojili, već smo zatražili kompletnu analizu i to je na kraju jednoglasna odluka sva tri člana Predsjedništva BiH - kazao je tada predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Od usvojenog zaključka Predsjedništva do danas je prošlo više od 45 dana. Prema informacijama koje smo dobili od Vijeća ministara, izrada analize još je u toku.

- Vijeće ministara je na redovnoj sjednici održanoj 22. oktobra pokrenulo aktivnosti za realizaciju zaključka sa sjednice Predsjedništva BiH od 17. septembra, a u vezi sa sačinjavanjem analize o inicijativi “mini Šengen” - navodi se iz Vijeća ministara.

Brojna ministarstva

Dodaje se da će Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, u saradnji s Uredom predsjedavajućeg, koristeći sve potrebne informacije od Ministarstva vanjskih poslova, Ministarstva komunikacija i prometa, Ministarstva sigurnosti, Ministarstva finansija i trezora, i Direkcijom za evropske integracije pripremiti analizu i dostaviti je Vijeću ministara BiH na usvajanje. 

U međuvremenu, dok Predsjedništvo BiH čeka analizu, realizacija inicijative „mini Šengen“ je počela, i to bez nas. To je ujedno i najveća opasnost na koju su upozoravali brojni profesori i stručnjaci.

Podsjetimo, Šefik Džaferović i Željko Komšić u startu su bili izričito protiv „mini Šengena“. Međutim, svoje mišljenje su, barem kada su u pitanju medijski istupi, donekle ublažili, ali sve je, prema svemu sudeći, bio medijski spin, jer do danas nisu ništa poduzeli.

Poražavajuće je da Komšića i Džaferovića na djelovanje nije potakla ni informacija da je „mini Šengen“ u međuvremenu postao dio Berlinskog procesa, iza kojeg stoji zvanični Brisel. Ovu incijativu podržava i zvanični Vašington.

Inicijativa Brisela

- U sklopu priprema koje države učesnice obavljaju povodom predstojećeg samita Berlinskog procesa razmatra se usvajanje nacrta izjave Zajedničkog regionalnog tržišta (CRM), što bi u praksi trebalo značiti da će se „mini Šengen“ inkorporirati u CRM - kazala je nedavno ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković. 

Dodala je da je izuzetno važno da Evropska unija planira, putem Berlinskog procesa, ovu ideju prihvatiti kao svoju.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na