I TO JE MOGUĆE

Pasoš BiH "moćniji" od američkog

Prema indeksu pasoša 193 zemlje članice Ujedinjenih nacija pasoši bh. državljana visoko su rangirani nalaze se na 19. mjestu

Građani BiH bez viza mogu da putuju u 60 zemalja. ILUSTRACIJA

Fu. M.

6.10.2020

Bosna i Hercegovina najlošije je rangirana na Zapadnom Balkana, osim Kosova, na novoj listi Passport Indexa, stranice koja analiza snagu putnih isprava širom svijeta. Globano, BiH je rangirana na 19 poziciji, što i nije loše, ali među susjednim državama najslabije pozicionirana u pogledu mogućnosti državljana da putuju u vrijeme pandemije korona virusa.

U odnosu na prošlu godinu, ostvaren je određeni napredak, ali su ispred BiH i dalje Crna Gora, Srbija, Hrvatska, Sjeverna Makedonija. Kosovo je, daleko najlošije pozicionirano na 65 poziciji, ali je to razumljivo imajući u vidu da još uvijek veliki broj država nije priznao nezavisnost.

Prema podacima Passport Indexa, građani BiH mogu bez vize u 58 država svijeta, 35 mogu dobili vizu pri dolasku dok je viza potrebna za 103 države.

Prestižnu titulu ove godine osvojio je Novi Zeland, pošto vlasnici ovog pasoša mogu da putuju u čak 129 zemalja bez vize.

Japan, koji je bio prošlogodišnji pobednik, pao je na drugo mesto koje s njim dijeli još sedam zemalja - Nemačka, Austrija, Švajcarska, Luksemburg, Irska, Južna Koreja i Australija. Ponosni vlasnici ovih pasoša mogu bez vize da putuju u čak 128 država sveta.

Na trećem mestu, sa mogućnošću da bez dodatnih papira obiđu 127 zemalja jesu Francuska, Španija, Italija, Švedska, Finska i Belgija.

Slovenija je na petom mjestu, Hrvatska na 8., Srbija na 12., Sjeverna Makedonija nalazi se na 16. poziciji, Crna Gora na 18, a Bosna i Hercegovina na 19. mjestu.

SAD se ne nalaze među prvih 10, već su na 21. mjestu zajedno sa Malezijom, uz bezvizni pristup u 52 zemlje i vizom po dolasku za 40 destinacija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.