DOM NARODA PARLAMENTA BIH

Ko je kriv što Vijeće ministara nije radilo 2019. godine?

Na kraju rasprave usvojen je zaključak da se traži nova metodologija izrade izvještaja o radu državnih institucija

Sjednica Doma naroda Parlamenta BiH. Arhiv

Piše: E. Halimić

8.10.2020

Delegatkinja Dušanka Majkić govoreći o Izvještaju o radu Vijeća ministara za 2019. godinu kazala je da pred delegatima je dokument koji ima 300 strana.

- To je istinski previše, ali Parlament se ne može time poslužiti. Potpuno je neupotrebljiv i rađen je za neke potrebe Savjeta ministara. Ovo nije dokument o kojem mi možemo raspravljati – poručila je Majkić.  

Ovom prilikom delegat Denis Bećirović poručio je da se ovo dešava jer aktuelnim predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom, Milorad Dodik upravlja na daljinski.

- On je tu postavljen s jednim zadatkom, a to je da opstruira i da pokaže kako je BiH nemoguća država. On to i čini – istakao je Bećirović, te pozvao Tegeltiju da podnese ostavku zbog izuzetno loših rezulatata.

Delegat Zlatko Miletić je kazao da ga personalno interesuje ko obnaša tu dužnost.

- Izvještaj Vijeća ministara BiH pretvoren je u formalni čin, pa mi na sjednicama nemamo praktično niti jednog ministrica, izuzev ministrice Gudeljević koju moram pohvaliti. Gospođa Majkić je tome govorila, a mi imamo zastupnika koji su podnijeli više inicijativa i zakona nego Vijeće ministara BiH. To je suština. U potpunosti se slažem s gospođom Majkić u tom smislu da zaista treba da na jedan potpuno drugi način Vijeće ministara sačini izvještaj. Treba promijeniti metodologiju. Niti jedan problem nije naglašen, a ni predloženo rješenje. S druge strane mi smo jedina država u Evropi koje nema zakon o vanjskim poslovima, a ima i dobrih ministara koji se trude – istakao je Miletić.


Sjednica Doma naroda Parlamenta BiH. Arhiv

Delegatkinja Majkić odgovorila je da „ukleti“ zakon o vanjskim poslovima je problem.

- Kakve su to okolnosti koje bi mogle dovesti da se tri naroda dogovore šta su zajednici spoljnopolitički ciljevi o kojima se možemo dogovoriti. Zakon nije moguće donijeti, Bošnjaci bi tražili saradnju s islamskim zemljama, Hrvati bi govorili da nemamo ambasadu u Južnoj Americi, a Srbi bi tražili bolju saradnju s Rusijom – istakla je Majkić.

Dopredsjedavajući Doma naroda Bakir Izetbegović poručio je da je na Predsjedništvu usvojena strategija vanjske politike i da je to uradio on sa gospodinom Čovićem.

- Dakle nije tačno da se ne možemo dogovoriti – poručio je Izetbegović.

Delegat Asim Sarajlić poručio je da se trebamo maknuti od nacionalnih ciljeva.

- Moramo se vratiti na tačku dnevnog reda – kazao je Sarajlić.

Delegat Mladen Bosić kazao da želi skrenuti pažnju da se radi o izvještaju Vijeća ministara BiH u v.d. mandatu.

- Nije to ovaj trenutni sastav Savjeta. U takvim uslovima ne očekuje se da donosi značajne odluke. Oni su samo održavali vatru, održavali stanje da se ono ne ugasi. To otvara pitanje zašto smo izgubili godinu dana, a zašto nije u tom trenutku radio Parlament – istakao je Bosić.

Na kraju rasprave usvojen je zaključak da se traži nova metodologija izrade izvještaja o radu državnih institucija. Ujedno su odbijeni i predloženi zaključci delegata Denisa Bećirovića, a između kojih je i zahtijev da predsjedavajući Tegeltija podnese ostavku. 

U skladu sa raspravom delegati su odbili prihvatiti Izvještaju o radu Vijeća ministara za 2019. godinu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.