PROJEKTI

Probijen tunel Počitelj

Drago mi je što smo danas ovdje i prisustvujemo probijanju tunela Počitelj, bitnog objekta koji je urađen od strane domaće firme, kaže Adnan Terzić

Piše: M. Sm.

21.10.2020

Probijen tunel - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Na poddionici Počitelj – Zvirovići na Koridoru 5C danas je svečano završen proboj tunela Počitelj dužine 1.163 metara, čime su završeni radovi na iskopu duž desne cijevi tunela. 

Radove na ovom dijelu autoceste na Koridoru 5C izvodi kineska kompanija „China State Construction Engineering Corporation Limited“, a podizvođač radova na tunelu Počitelj je domaća firma „Euro-Asfalt“.

Zahvalili radnicima

Svečanosti su prisustvovali premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić, federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić, direktor JP Autoceste FBiH Adnan Terzić, šef Odjela operacija za ekonomski razvoj, infrastrukturu i prirodne resurse Gilles Rebattet, šefica Ureda Evropske investicijske banke u BiH Sandrine Friscia, projekt menadžer izvođača radova CSCEC Cai Lei, direktor Euro-Asfalta Hamed Ramić, šef Odjela za ekonomski razvoj Ambasade Narodne Republike Kine u BiH Xie Yu i gradonačelnik Čapljine Smiljan Vidić.  

Govornici su se zahvalili radnicima na uspješno obavljenom zadatku, te istaknuli kako se radovi odvijaju predviđenom dinamikom. 

- Drago mi je što smo danas ovdje i prisustvujemo probijanju tunela Počitelj, bitnog objekta koji je urađen od strane domaće firme. Gradimo oko 45 kilometara nekima je to brzo nekima sporo, dok bi neki voljeli da se nikako ne gradi, ali ni pandemija ni uslovi koje imamo u BiH ne zaustavljaju radove što je za Upravu JP Autoceste FBiH najbitnije. Ovo su poduhvati koji dokazuju da BiH u tunelogrodnji ima perspektivu, kao i eksperte koji mogu da riješe sva pitanja, a potvrda toga je da je tunel Počitelj probijen četiri mjeseca prije roka - kazao je Adnan Terzić.

- Izgradnja Koridora 5c je projekt koji nije osjetljiv na utjecaj pandemije i pruža nam šansu da održi investicijsku temperaturu u BiH i da nam ekonomija ne nazaduje kao u većini zemalja. Od Mostara prema sjeveru je, tunel Prenj, najveći izazov na izgradnji Koridora 5c. Do kraja 2022. godine ćemo završiti komplektno projektovanje Koridora 5c i zatvoriti finansijsku konstrukciju čime ćemo stvoriti preduslove da do 2028. godine imamo upotpunosti završen Koridor 5C - istakao je Fadil Novalić.

Ministar Lasić je naglasio da radovi na Koridoru 5C su intenzivirani i da strojevi rade u punom pogonu.

- Infrastrukturni radovi su krucijalni za svaku zemlju, a izgradanja Koridora 5c zasigurno je najveći katalizator razvoja gospodarstva u Bosni i Hercegovini - dodao je Denis Lasić.

Uskoro se očekuje i probijanje lijeve cijevi tunela Počitelj duge 1.192 metara. 

Vrijednost ugovora iznosi 56.5 miliona eura

Tunel Počitelj je dio poddionice Počitelj – Zvirovići na Koridoru Vc koja je ukupno duga 11,07 kilometara.  

Ugovor o izgradnji potpisan je u junu 2019. godine i sastoji se iz dva LOT-a. Radovi su počeli već u avgustu iste godine.

LOT 1 obuhvata trasu autoceste od početne stacionaže do mosta Počitelj i od mosta Počitelj do petlje Zvirovići. Značajni objekti pored tunela su petlja Počitelj sa naplatnim mjestom i pristupnim saobraćajnicama, tri vijadukta i otvorena trasa.

Vrijednost ugovora iznosi 56.5 miliona eura bez PDV-a. 

Izgradnja poddionice Počitelj – Zvirovići finansira se iz sredstava osiguranih u okviru ugovora o zajmu sklopljenog sa Evropskom investicijskom bankom (EIB) vrijednog 100 miliona eura i sa bespovratnim sredstvima Evropske unije u iznosu od pet miliona eura. 

Prema ugovoru rok za završetak radova na poddionici Počitelj – Zvirovići za LOT 1 je planiran u septembru 2021., odnosno za LOT 2 (most Počitelj) u martu 2022. godine. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.