PANDEMIJA

Infektolog Ednan Drljević za "Avaz": Neće proći pakleni plan KCUS-a!

Drljević kaže kako je plan s KCUS-a da se samo teži slučajevi prebacuju na Podhrastove, a svi ostali, lakši i oni sa srednjom slikom, da se smještaju u Opću bolnicu

Ednan Drljević. ANADOLIJA

Piše: M. Aščić

2.11.2020

Infektolog, prim. dr. Ednan Drljević jučer je za "Dnevni avaz" rekao da neće proći pakleni plan s Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) da se Opća bolnica u Sarajevu pretvori u Covid ustanovu i da se na taj način onemoguće ostali operativni programi.

Redovan rad

Drljević kaže kako je plan s KCUS-a da se samo teži slučajevi prebacuju na Podhrastove, a svi ostali, lakši i oni sa srednjom slikom, da se smještaju u Opću bolnicu. Ističe da bi na taj način Opća bolnica bila pretrpana i ugrozio bi se redovan rad.

- Pošto teških pacijenata ima pet posto, oni nikada gore ne bi mogli napuniti ni 50 kreveta, a mi bismo ih primili više od 300. Što znači da bi cijela bolnica bila pretrpana. Prema tom planu, opet niko ne bi došao na KCUS, a nas bi preopteretili i ukinuli nam operativne aktivnosti. To i jeste njihov plan, da nas pretvore u Covid bolnicu – kaže Drljević.

Naglašava kako je jasno da je riječ o podvali na koju nikako neće pristati.

- Sutra (danas, op. a.) ćemo održati sastanak. Mi ćemo otići, ali nema šanse da im ovo prođe, iako vidim da im se pomaže, jer imaju nekoga u Kriznom štabu Ministarstva KS koji to odobrava. Mi smo pripremili 100 ležajeva i već imamo 40 pacijenata, a naš Infektivni odjel je krcat. Mi možemo primiti još, ali naredba je da svi popune 30 posto svojih kapaciteta – podsjeća Drljević.

Opcija na koju Opća bolnica hoće i može pristati jeste da pacijenti koji dođu na Podhrastove budu pregledani, da teški tu ostanu, a ostali da se dalje upućuju na KCUS.

- Znači, radi se o tome da 45 pacijenata ide na KCUS, a deset nama. To je taj kapacitet, prema naredbi. Mi bismo tako napunili 100, a oni 450, što je 30 posto ležajeva. Mi od toga ne bježimo. Ali, oni hoće da imaju 50 pacijenata na Podhrastovima, a nama da šalju 300. Mi moramo raditi i s drugim pacijentima. Nisu svi zaraženi koronom – poručuje Drljević. 

Cilj im je da nas unište

- Sve su bolnice to uradile, ispunile kvotu od 30 posto, samo KCUS neće. Zenica, Bihać, Tuzla, svi to rade. KCUS-u je cilj da nas unište i sve se vrti oko toga. Naravno, mi ćemo se boriti, ali ovako ne može više – kaže Drljević.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.