ODLUKE

Dženad Grošo imenovan za direktora Sudske policije FBiH

Grošo je obnašao brojne funkcije u Sudskoj policiji te bio i glavni zapovjednik

Grošo: U Sudskoj policiji FBiH je zaposlen od samog osnivanja ove službe. Sudska policija FBiH

Piše: A. J.

2.11.2020

Danas je v. d. predsjednica Vrhovnog suda Federacije BiH u skladu sa ovlaštenjima proisteklim iz Ustava Federacije BiH i Zakona o sudskoj policiji u Federaciji BiH donijela odluku kojom je Dženad Grošo imenovan za direktora Sudske policije u Federaciji Bosne i Hercegovine u prvom mandatnom periodu.


Predmetno imenovanje je izvršeno kao rezultat implementacije novog Zakona o sudskoj policiji u Federaciji BiH, čija primjena je počela 31. oktobra 2020. godine, a kojim je propisano da Sudskom policijom u Federaciji Bosne i Hercegovine rukovodi direktor Sudske policije.


Grošo je rođen 1979. godine u Kiseljaku. U Sudskoj policiji FBiH je zaposlen od samog osnivanja ove službe odnosno skoro 22 godine. Obnašao je brojne funkcije u Sudskoj policiji te bio i glavni zapovjednik.


Tokom svoje profesionalne karijere je za rad i rezultate rada ocjenjivan najvišim ocjenama, te je 2019. godine odlukom predsjednika Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine nagrađen najvećim priznanjem u Sudskoj policiji Federacije BiH – Zlatna značka Sudske policije.


Dugogodišnji je član Radne grupe Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH za sigurnost pravosuđa u Bosni i Hercegovini, u periodu od 2014-2018. godine bio je na Listi stalnih edukatora Centra za edukaciju sudija i tužilaca Federacije BiH za krivično pravnu oblast. Takođe, bio je i član u više stručnih radnih tijela, te je autor ili koautor više objavljenih stručnih radova vezanih za sigurnost i zaštitu pravosudnih institucija i nosilaca pravosudnih funkcija u Bosni i Hercegovini, zaštitu svjedoka i pravne i provedbene aspekte postupanja Sudske policije Federacije BiH u izvršenju odluka o oduzimanju nezakonito stečene imovine krivičnim djelom, kao i ulogu Sudske policije u sistemu krivičnog pravosuđa, saopćeno je. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.