VIJEĆE SIGURNOSTI

Produžen mandat EUFOR-a u BiH

Situacija u Bosni i Hercegovini dugo je stabilna i mirna, što se redovito odražavalo u izvještajima misije EUFOR/ALTHEA

Snage EUFOR-a u BiH. avaz

Fu. M.

9.11.2020

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija produžilo je mandat vojnim snagama EUFOR/ALTEA u Bosni i Hercegovini s ciljem održavanja mirne i stabilne situacije u zemlji.

Prilikom podnošenja izvještaja Vijeću sigurnosti UN-a, visoki predstavnik u BiH Valentin Incko (Inzko) je izrazio zahvalnost na prisutnosti snaga EUFOR-a u BiH te naglasio da je njihov ostanak i dalje neophodan. On je to kazao u kontekstu pojedinačnih želja političara za secesijom Republike Srpske iz BiH.

Vijeće sigurnosti UN-a je nakon Inckovog izvještaja potvrdilo produženje mandata snaga EUFOR-a u misiji u Bosni i Hercegovini.

- Situacija u Bosni i Hercegovini dugo je stabilna i mirna, što se redovito odražavalo u izvještajima misije EUFOR/ALTHEA, kao i u relevantnim rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a. Misija EUFOR/ALTHEA ima mandat da podržava provedbu vojnih aspekata Mirovnog sporazuma i osigurava poštivanje aneksa I-A i 2 Općeg okvirnog mirovnog sporazuma. Tokom proteklih godina, kako bi odgovarala situaciji na terenu, misija EUFOR/ALTHEA je rekonfigurisana dok se primarni fokus Misije preusmjerio sa odvraćanja i aktivnosti u pružanju sigurnog i sigurnog okruženja na izgradnju kapaciteta i obuku - naveo je ambasador Sven Alkalaj, stalni predstavnik BiH pri UN-u.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.