NAKON BERLINSKOG PROCESA

Hurtić za "Avaz": BiH treba biti dio mini Šengena

nisam siguran da su pojedine zemlje u regiji do kraja iskrene u namjeri da se kroz ove inicijative zaštite interesi naše zemlje, kazao Hurtić

Zlatko Hurtić. avaz

Piše: Fu. M.

11.11.2020

Na samitu Berlinskog procesa jučer u Sofiji usvojen je Akcioni plan za zajedničko regionalno tržište zemalja zapadnog Balkana.

Njemačka kancelarka Angela Merkel poručila je da je stvaranje zajedničkog tržišta na zapadnom Balkanu važan korak i bitan signal. Poručila je liderima Balkana da "ne smiju zaboraviti da moraju živjeti jedni s drugima".

Analitičar i eknomista Zlatko Hurtić u izjavi za "Avaz" kazao je da BiH treba biti dio Berilnskog procesa te s tim u vezi učesnik u razgovorima oko formiranja tzv. mini Šengena.

- Međutim, postoje svi razlozi za oprez jer nisam siguran da su pojedine zemlje u regiji do kraja iskrene u namjeri da se kroz ove inicijative zaštite interesi naše zemlje. BiH stoga, po ko zna koji put, ne bi smjela biti iskorištena od strane pojedinih zemalja - smatra Hurtić.

On također smatra da učešće zemalja zapadnog Balkana u ovim inicijativama u skladu sa politikama EU treba biti uvjet za napredak prema članstvu u Evropskoj uniji.

- Sa druge strane, nisam siguran ni da EU ima jasnu politiku da se na ovaj način izgradi mehanizam pritiska na način da se kroz dosljedno učešće u ovim inicijativama u skladu sa politikama EU, svim zemljama regije, posebno Republici Srbiji uvjetuje napredak prema EU, sve u cilju jačanja stabilnosti naše zemlje, samim tim i EU - rekao je Hurtić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.