BIOGRAFIJA

Ko je Draško Stanivuković, najmlađi gradonačelnik Banje Luke

Poznat je po tome što je žestoko provocirao vlast, često se izlažući čak i mogućnosti fizičkog sukoba

L. K. P.

Draško Stanivuković je rođen 21. maja 1993. godine u Banjaluci

Foto: Agencije


Draško Stanivuković novi je gradonačelnik Banje Luke. Njegova pobjeda jedna je od najvažnijih vijesti u vezi s lokalnim izborima u našoj zemlji i odjeknula je u cijelom regionu. Regionalni mediji stoga se interesiraju o tome ko je mladi Stanivuković koji je domaćoj javnosti itekako poznat. 

Stanivuković je rođen 21. maja 1993. godine u Banjoj Luci. Političku karijeru započeo je u 18. godini.

Godine 2014. bio je najmlađi kanididat na Opštim izborima za poslanika u Narodnoj skupštini RS. Tada je osvojio oko dvije hiljade glasova, što nije bilo dovoljno za osvajanje mandata.

Dvije godine kasnije kandidirao se za odbornika u Skupštini Grada Banje Luka te sa osvojenih dvije hiljade glasova postao najmlađi odbornik u historiji lokalnog Parlamenta.

Na Općim izborima 2018. godine se kandidirao za ulazak u Narodnoj skupštini RS te sa skoro 20.000 glasova dobio mandat poslanika u entitetskom Parlamentu. Osvojio je pojedinačno najveći broj glasova od svih kandidata za narodne poslanike u Republici Srpskoj.

  • Stanivuković: Političku karijeru započeo je u 18. godini

    Stanivuković: Političku karijeru započeo je u 18. godini

    Foto: Agencije


Stanivuković je 2014. godine osnovao Udruženje građana „Budi DRUGačiji“ koje ima za cilj da motivira mlade ljude i pomaže drugima kroz razne akcije. Do sada je organizirao nekoliko protestnih šetnji i okupljanja kako bi ukazao na probleme s kojima se suočavaju građani Banje Luke, ali i cijele Bosne i Hercegovine.

Prikupljali su sredstva za uređenje školskih dvorišta, fiskulturnih sala, pomoć osobama oboljelim od raznih bolesti i slično.

Stanivuković je podržao protest majki i porodilja, organizirao peticiju protiv kupovine luksuznih automobila za ministre u Vladi RS, organizirao proteste protiv povećanja akcija za gorivo, podržao inicijativu Pravda za Davida i slično.

Inače, završio je Osnovnu školu „Aleksa Šantić“ i banjalučku Gimnaziju. Nakon toga upisao je Ekonomski fakultet u Banjoj Luci.

  • Stanivuković je 2014. godine osnovao Udruženje građana „Budi DRUGačiji“

    Stanivuković je 2014. godine osnovao Udruženje građana „Budi DRUGačiji“

    Foto: Agencije


U slobodno vrijeme uči da svira klavir i gitaru. Bavi se plesom, borilačkom vještinom krav maga i raznim drugim sportovima. U jednom intervjuu priznao je da je od malena želio da se bavi društveno korisnim radom i politikom, a s obzirom da je njegova porodica jedna od imućnijih u Banjoj Luci, ističe da mu sticanje novca nije bio motiv za ulazak u politiku.

Poznat je po tome što je žestoko provocirao vlast, često se izlažući čak i mogućnosti fizičkog sukoba.

Stanivuković ima mnogo pozitivniji odnos prema BiH od prestavnika SNSD-a. Nedavno je izjavio da su "Republika Srpska i Federacija BiH kao blizanci, a majčina utroba je BiH".

Ipak, žestoke negativne reakcije je izazvao kada se fotografisao sa četničkim barjakom sa lobanjom, koji su koristile četničke trojke u Drugom svjetskom ratu. Tom prilikom je razočarao mnoge građane BiH. 

Fotografije su nastale na skupu u amfiteatru Srednjoškolskog centra u Foči skup pod nazivom „Buđenje Srpske”.

Više o temi Draško Stanivuković

ZAJEDNIČKI KANDIDAT
Stanivuković proslavio pobjedu na ulicama Banje Luke
NA VRH

Podijeli članak na