VOJNA BAZA

Dejton se rodio u hotelu "Nada"

Sve je bilo brižljivo planirano, s nadom da će pregovori biti uspješni

Bil Klinton s Holbrukom i saradnicima tokom pregovora u bazi „Wright-Patterson“ kod Dejtona. Arhiv

Piše: L. K. P.

22.11.2020

Dejton u američkoj državi Ohajo, grad u kojem je prije 25 godina potpisan Mirovni sporazum koji je okončao rat u Bosni i Hercegovini, obilježava taj događaj od sudbinske važnosti za zemlju i ljude koji su hiljadama kilometara udaljeni.  Historija je nastala u vojnoj bazi „Wright-Patterson“ i samom gradu. 



 

Isti namještaj

Vojna baza „Wright-Patterson“ danas. Arhiv

O svemu se pregovaralo i na sve se pazilo, pa i na to gdje će ko sjediti za okruglim stolom i nasuprot koga.

Većina zvaničnih pregovora odvijala se u velikoj sali hotela "Hope". Sporazum je i parafiran u ovom hotelu, čiji naziv na engleskom jeziku znači - nada. Ali, dosta važnog odvijalo se i u sjedištima delegacija iz BiH, Evropske unije i zvanične američke delegacije kojom je rukovodio pokojni ambasador Ričard Holbruk (Richard Holbrooke). Konferencijska dvorana u hotelu u kojem se sve odvijalo danas nosi njegovo ime.

Hotel se nalazio u bazi i morala se napraviti ograda i odvojiti od vojnog dijela. Odabrano je pet identičnih objekata za delegacije i naručen je potpuno isti namještaj. Sve je bilo brižljivo planirano, s nadom da će pregovori biti uspješni. 

Američki zvaničnici uložili su mnogo truda i komunicirali sa svima pojedinačno pokušavajući ostvariti napredak i zaustaviti ubijanje civila.

Sve se odvijalo relativno brzo i oni koji su radili u Dejtonu bili su svjesni da se radi o krupnom događaju.

Važan trenutak

Za to vrijeme u vojnoj bazi bile su hiljade vojnika. Život se odvijao relativno normalno, ali se osjećala važnost trenutka.

Stalna postavka fotografija podsjeća na događaj koji je obilježio poslijeratnu BiH.

Stanovnici Dejtona shvatili su koliko su to bili važni pregovori. Podržavali su pregovarače i slali pizze i čips, održavala su se okupljanja podrške miru, pisali su pisma i čak su djeca ostavljala svoje radove u holu ovog hotela.

I danas svi oni koji dolaze u ovaj grad kao turisti obilaze lokacije kao turističku atrakciju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.