NA LICU MJESTA

Bišćani okupljeni ispred Bire: Ne želimo migrante u centru grada

Ne vjerujemo da se neće vratiti u Biru sve dok ispred kapije stoji tabla s natpisom IOM i dok je osiguranje smješteno u kontejnere na kapiji, kaže Fadil Dizdarević 

Piše: E. Trako

22.11.2020

Grupa građana Bihaća i jučer je, 48. dan zaredom, izašla na plato ispred nekadašnjeg prihvatnog centra Bira u centru grada, na taj način iskazujući nezadovoljstvo zbog eventualnog povratka migranata u taj kamp.

Davno upozoravali

Kažu da su se izborili da migranti prije dva mjeseca napuste ovaj prihvatni centar te da se uklone iz grada u Lipu i druge centre. Ali ne vjeruju, kako ističu, ni vlastima niti Međunarodnoj organizaciji za migracije (IOM) da Biru neće ponovo otvoriti.

Sej Ramić, čovjek koji je organizirao devet protesta u gradu na Uni, apelirajući na nadležne da riješe migrantsku krizu, kaže za “Avaz” da mu je žao mladića kojeg je ubio migrant u Sarajevu i da on na takve posljedice odavno upozorava.

- To je posljedica nekontroliranog kretanja migranata po Sarajevu. To je ono na što mi upozoravamo - zašto se dopušta da se migranti slobodno kreću. Mladić je, nažalost, žrtva nefunkcioniranja sistema. Mi, da smo htjeli silom da riješimo problem, mi bismo to riješili jednim protestima. Ali, ne želimo to, želimo mirnim putem. Je li trebao mladić izgubiti život da bi neko ovdje shvatio koliki je to problem - upitao je Ramić.

Njegovi saborci ispred Bire su i Fadil Dizdarević, Osman Handukić i Sabahudin Bajrić.

- Ne vjerujemo da se neće vratiti u Biru sve dok ispred kapije stoji tabla s natpisom IOM i dok je osiguranje smješteno u kontejnere na kapiji - kazao je Dizdarević.

Zamjeraju predstavnicima vlasti.

- Ako gospodin Cikotić (Selmo, ministar sigurnosti BiH, op. a.) ne zna riješiti ovaj problem, evo, mi se nudimo da mu pomognemo - dodao je Handukić.

Policijski sat

Ogorčeni su i jer je uveden policijski sat.

- Uveden je za nas, i nama je zabranjeno kretanje. A migranti se slobodno mogu kretati. Pa kakav je to zakon - pitaju se Bišćani.

Na kraju su poručili da će dolaziti pred Biru sve dok se sami ne uvjere da se migranti tu neće vratiti.

Snijeg na Plješevici

Iako je jučer bilo sunčano i lijepo vrijeme, na redovnoj ruti preko Plješevice nismo sreli migrante u njihovom “gameu”. Vrhove Plješevice zabijelio je snijeg, vjerovatno je to jedan od razloga.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.