TOMISLAVGRAD

Otvorena džamija u Mandinom Selu

Ovi krajevi trebaju sve nas, trebaju i muslimane, i pravoslavce, i katolike, kazao je muftija Dedović

N. Aj.

Džamija otvorena je jučer u Mandinom Selu kod Tomislavgrada

Foto: Fena


Nova džamija, izgrađena na mjestu starog mekteba, otvorena je jučer u Mandinom Selu kod Tomislavgrada.

- U sklopu džamije izgrađene su abdesthane s mokrim čvorovima, gasulhana, divanhana i apartman za imama - saopćeno je iz Muftijstva mostarskog. 

Na početku svečanosti prisutnima se obratio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Tomislavgrad Amer-ef. Jugo, koji se zahvalio Rijasetu Islamske zajednice (IZ) u BiH za doprinos u izgradnji, zatim Muftijstvu mostarskom, te duvanjskom načelniku Ivanu Vukadinu, i svima ostalima koji su dali doprinos izgradnji nove džamije. 

Zaželio je da džamija služi svrsi i istakao bogatstvo duvanjske raznolikosti kroz postojanje vjerskih objekata katoličke, pravoslavne i islamske religije, te suživota koji je sveprisutan u duvanjskom kraju.

Muftija mostarski Salem-ef. Dedović posebnu zahvalu uputio je direktoru Crvenog polumjeseca UAE u BiH Aliju Mahmudu (Aly Mahmoud), načelniku općine Tomislavgrad Ivanu Vukadinu, te duvanjskom gvardijanu fra Sretanu Ćurčiću.

- Ovi krajevi trebaju sve nas, trebaju i muslimane, i pravoslavce, i katolike. Ova zemlja treba nas, jer je ova zemlja dobrim djelom ostala bez svojih ljudi. Ali važno je da, gdje god su naši ljudi otišli u bijeli daleki svijet, da imaju taj osjećaj za svoj toprak, svoj zavičaj i da su prepoznali i podržali ovaj projekat - kazao je muftija Dedović.

Izaslanik reisu-l-uleme Ismail-ef. Smajlović zahvalio je svim učesnicima "trajnog hajra", posebno istaknuvši vakifu iz UAE-a, te čestitao džematlijama Mandinog Sela na prelijepoj novosagrađenoj džamiji. 

- Ovaj dan ćemo pamtiti po tome što smo od katolika imali razumijevanja i podršku u ostvarenju ovoga dobra, dobra koje treba da služi svim ljudima - kazao je Smajilović.

Više o temi Tomislavgrad

NA VRH

Podijeli članak na