DIREKTOR UIO BiH

Džakula za „Avaz“: Naplata poreza manja za 700 miliona KM

Najveći pad prihoda desio se u aprilu i maju, tačnije u periodu kada su mnogi obveznici bili potpuno zatvoreni, kaže Džakula

M. Aščić

Džakula: Održati stabilnost

Foto: Arhiv


Miro Džakula, generalni direktor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, rekao je jučer za „Dnevni avaz“ da je naplata indirektnih poreza (PDV, akcize, carine i putarine) u proteklih 11 mjeseci u odnosu na isti period lani manja za oko 700 miliona KM!

Šta je razlog

Kako navodi, prihodi od indirektnih poreza za period januar-novembar 2020. iznosili su šest milijardi i 598 miliona KM i manji su za 696 miliona KM ili 9,55 posto nego 2019. godine.

Samo u novembru prikupljeno je 29 miliona KM manje poreza u odnosu na isti mjesec prošle godine. Situacija je takva zbog pandemije koronavirusa i njenih posljedica na poslovanje firmi, uvoz i izvoz roba i usluga.

  • Džakula: Održati stabilnost

    Džakula: Održati stabilnost

    Foto: Arhiv


- Najveći pad prihoda desio se u aprilu i maju, u periodu kada su mnogi obveznici bili potpuno zatvoreni zbog epidemiološke situacije uzrokovane virusom COVID-19. U aprilu 2020. prihodi su bili manji za 23,26 posto nego u istom mjesecu 2019. godine - kazao je Džakula.

Postepeni oporavak

U maju ove godine prihodi su bili manji za 31,93 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

- Nakon toga situacija s prihodima od indirektnih poreza postepeno se popravlja, a u novembru ove godine prihod od indirektnih poreza bio je za 4,54 posto manji nego u istom mjesecu 2019. godine. No, i pored toga, Uprava radi sve da se održi fiskalna stabilnost - rekao je Džakula.

Bolji od regiona

Džakula kaže da, kada se pogleda kompletan region, BiH ipak dobro stoji i među najboljima je.

Kazao nam je da MMF, koji je počeo pregovore o kreditu, nije ništa zahtijevao po pitanju raspodjele sredstava s jedinstvenog državnog računa.

Više o temi Miro Džakula

NA VRH

Podijeli članak na