PROJEKTI

U čast svog djeda na imanju gradi željezničku stanicu

Ideje Mladena Cvitanovića iz Golubinje kod Žepča

Popularni Ćiro uskoro na novim šinama. AVAZ

Piše: R. Agić

17.12.2020

Mladen Cvitanović, poznati kolekcionar iz Golubinje kod Žepča, planira uskoro, u čast svog djeda Ilije, na imanju u Golubinji izgraditi pravu malu željezničku stanicu. Prije nekoliko godina u zeničkoj ''Željezari'' kupio je prvu lokomotivu, popularnog Ćiru, koju je postavio na svom imanju, a nedavno je kompletirao prvu željezničku kompoziciju kupovinom tri vagona.

Kupio vagone

Pokojni Mladenov djed Ilija bio je željezničar i poginuo je radeći na željeznici. Iako ga se ne sjeća, slušajući roditelje, rodbinu, komšije, vremenom je shvatio da je njegov djed bio pozitivna osoba te da je uživao veliko poštovanje i ugled među ljudima.

- Maštao sam čitav život o lokomotivi zbog pokojnog djeda. U njegovu čast kupio sam popularnog Ćiru, a onda se razvila ideja da kupim vagone i formiram cijelu jednu kompoziciju, koju sam postavio na šine na imanju - kaže Cvitanović.

Kupovina lokomotive odigrala se sasvim slučajno, kada je otišao da kupi pružne pragove u zeničku ''Željezaru''. Trenutno lokomotiva ovog tipa koju posjeduje Cvitanović jedina je u našoj zemlji koja je u voznom stanju. U zeničkoj ''Željezari'' prije nekoliko godina restaurirane su dvije, od kojih danas jedna vozi turiste u Londonu, a druga krasi imanje Cvitanovića koje se nalazi neposredno uz magistralni put M-17, između Žepča i Zenice.

Popularni Ćiro uskoro na novim šinama. AVAZ

Red vožnje

Mladen u vlasništvu ima još dvije lokomotive koje nisu izložene, a planira u dogledno vrijeme kupiti i još nekoliko vagona.

- Kada sve kompletiram, ima namjeru da uskoro izgradim željezničku stanicu s kolosijecima i svim pratećim objektima. Nabavio sam znakove, fenjere, skretnice, sve što posjeduje jedna željeznička stanica - govori Cvitanović.

Želja mu je da u Golubinji na svom imanju oživi jednu staru stanicu iz vremena kada je Ćiro na ovim prostorima bio vrlo popularan.

Zahvaljujući Mladenu, Donja Golubinja će dobiti željezničku stanicu, ali bez reda vožnje.

Cvitanović: Nabavio sve prateće objekte. AVAZ

Kolekcionar automobila

Cvitanović je ispričao kako su već sada izložena lokomotiva i vagoni postali prava atrakcija, pa nema subote da ne svrate svatovi sa željom da mladenci ovjekovječe svoje vjenčanje fotografirajući se sa starim Ćirom. Mladen je poznat i kao kolekcionar starih automobila. Njegov vozni park oldtajmera broji 32 automobila, svi u voznom stanju, a najstariji je iz 1912. godine, marke T Ford.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.