AVAZ U POSJETI

Pogledajte kako izgleda izolatorij u okviru Opće bolnice: Građani mogu biti makar malo mirniji

Radovi se privode kraju i, kako su nam rekli naši domaćini, sve će biti gotovo na vrijeme

Piše: N. Ajnadžić

17.12.2020

Dok pandemija koronavirusa hara našom državom, ali i svijetom, problem smještajnih kapaciteta za inficirane virusom Covid-19 jedan je od onih o kojima se najviše govorilo od početka pandemije.

Dobra vijest za građane Kantona Sarajevo jeste da se iduće sedmice otvara Covid izolatorij u okviru Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš"

To je bila inicijativa Fahrudina Radončića, predsjednika Saveza za bolju budućnost (SBB), koju je podržao i v. d. direktora Opće bolnice prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, koji je zatražio od nadležnih, Zavoda za javno zdravstvo KS i Vlade FBiH da se ovoj bolnici vrati u nadležnost tzv. garnizona ambulanta sa stacionarom da bi se iskoristila za bolničke kapacitete ove ustanove.

Ekipa "Avaza" danas je obišla ovaj izolatorij uoči njegovog otvaranja. Naši domaćini bili su dr. Sead Željo, predsjednik Upravnog odbora Opće bolnice, prim. dr. Ednan Drljević, šef infektivnog odjela kojem pripada i Covid bolnica, te dr. Haris Vranić, pomoćnik direktora za medicinska pitanja i član Upravnog odbora.

Radovi se privode kraju i, kako su nam rekli naši domaćini, sve će biti gotovo na vrijeme. Za vikend dolazi medicinska oprema što će ovom objektu dati potpun izgled bolnice.




Drljević i Željo: Dobra saradnja - Avaz
Dnevni avaz
Put prema izolatoriju - Avaz
Radovi se privode kraju - Avaz
Izolatorij će biti spreman na vrijeme - Avaz
+7

- Ovaj izolatorij ispunjava sve evropske standarde. Sretan sam i ponosan što se za vrijeme mog mandata pokrenulo ovo pitanje. Dobili smo reprezentativni objekt. Građani mogu biti makar malo mirniji, jer raspolažemo s objektom koji je i kadrovski i tehnički opremljen po svim evropski standardima. Hvala svima koji su prepoznali da naš grad ima jednu ovakvu ustanovu, kao i predstavnicima UNDP-a koji su nam omogućili da vrlo brzo se opremi jedna ovakva ustanova i hvala premijeru KS Mariju Nenadiću i njegovom timu, koji su uz nadljudske napore učini sve da dođe do ovoga - kazao nam je Željo.

Dodao je da je zahvalan i svima koji su prepoznali značaj ovog projekta, a naglasio je da će se sami prepoznati.

Doktor Drljević kazao je da su presretni što su došli do tog rezultata.

- Ispunjenje su sve naše misije i vizije. To je fascinantan objekat koji ostaje. Imaju 44 kreveta. Trebat će nam oko 50 ljudi - kazao je Drljević, između ostalog.

Naglasio je da boljih vremena bez vakcinacije nema, te da je jako bitno da što prije i BiH nabavi vakcinu.


Ljekari Vranić i Drljević - Avaz
Željo, Vranić i Drljević: Nemjerljiv je značaj - Avaz
Dnevni avaz
Željo i Drljević: Građani mogu mirno spavati - Avaz
Dnevni avaz
+4

Doktor Vranić je istakao značaj ovog izolatorija za, prije svega, građane KS.

- Nemjerljiv je značaj, prije svega dobiti ovakav objekt, koji može nakon završetka epidemije koronavirusa, vrlo brzo prenamijenjen u neku drugu funkciju. Zbog velikog broja oboljelih, građanima KS se na uslugu otvara jedan reprezentativan centar za liječenje u okviru kojeg će biti uključena sva najmodernija oprema. Istovremeno bit će sve popraćeno s zadovoljavajućim brojem visoko kvalitetnog kadra koji može odgovoriti na izazove liječenja ove bolesti - kazao je Vranić.

U videu pogledajte šta su još rekli, ali i kako izgleda unutrašnjost izolatorija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.