SUTRA SASTANAK

Poljoprivrednici u nikad težoj situaciji, najavljuju proteste i blokadu granica

Imamo problem što se ništa ne radi strateški i sa ciljem, rekao Bićo

A. Čengić

Problema u poljoprivredi uvijek ima

Foto: Ilustracija


Udruženja poljoprivrednika iz cijele Bosne i Hercegovine održat će sutra sastanak u Odžaku. Teme sastanka su zaštita domaće proizvodnje, problemi sa plasiranjem viškova proizvoda, tekući problemi poljoprivrednika u Federaciji i Republici Srpskoj. 

Domaći poljoprivrednici, čiji je opstanak dodatno ugrozio koronavirus, poručuju da ih od sigurne propasti može spasti samo hitno uvođenje mjera kojima bi se ograničio nekontrolirani uvoz iz Evrope.

Poljoprivrednici i dalje rade, siju i uzgajaji kao prije pandemije, međutim, kako nam je rekao Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, problema u poljoprivredi uvijek ima. 

- Na početku pandemije se činilo da se vlast probuldila i to na svim nivoima. Svi su se tada uključili da se pomogne i da se poveća proizvodnja. To je dobra strana. Međutim, imamo problem što se ništa ne radi strateški i sa ciljem. Došli smo u situaciju da imamo višak robe. Imamo ogromne viškove mlijeka koje ne možemo da plasiramo. Imamo povećanu proizvodnju a dobro smanjenu potrošnju - kaže Bićo. 

Sada ćemo preuzeti u svoje ruke

  • Bićo: Imamo ogromne viškove proizvoda

    Bićo: Imamo ogromne viškove proizvoda

    Foto: Arhiv


Nema turista ni dijaspore, a građani štede, ostaju bez posla i manje troše. Bićo kaže da posljedice osjećaju jer je dosta ugostiteljskih objekata zatvoreno, skoro svi hoteli, a oni su dobrim dijelom nabavljali mlijeko i ostalu robu.

- Imamo ogromne viškove proizvoda. To bi se moglo riješiti na razuman način, odnosno na logičan način. Na posljednjem sastanku sa resornim ministrom Stašom Košarcem nije bilo dogovora. Sada ćemo preuzeti u svoje ruke i, najvjerovatnije, idemo u proteste, blokirat ćemo granice. Treba povući poteze kao što su smanjnje uvoza krompira mesa i mlijeka, čega imamo viška dok se naše ne plasira - smatra Bićo.

Niko od nadležnih nije pozvao poljoprivrednike na konsultacije

  • Usorac: Nemaju vremena za na

    Usorac: Nemaju vremena za na

    Foto: Arhiv


Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara Republike Srpske, Vladimir Usorac kaže da su proizviđači nezadovoljni, da su cijene stoke i generalno svega u poljoprivredi ispod tržišne vrijednoti.

Zbog epidemije je drastično smanjena potrošnja poljoprivrednih proizvoda. Naime, ove godine nisu dolazili naši ljudi iz inostranstva, nije bilo proslava, ne rade restorani, kuhinje u firmama – kaže Usorac.

Dodaje da su nezadovoljni jer niko od nadležnih nije pozvao poljoprivrednike na konsultacije.

- Tražili smo da nas prime premijeri da im ukažemo na ovakvu situaciju. Oni ili nemaju vremena za nas ili smo mi za njih mrtvi - dodao je Usorac. 

NA VRH

Podijeli članak na