EMINENTNI SLIKAR ZA AVAZ

Adin Hebib: Čast mi je što je Lavrov dobio moju sliku, diplomate bi trebale poklanjati djela umjetnika

Da vas neko pita ko je bio premijer ili ministar prije 15 godina, teško da biste se sjetili, ali ako kažem Danis Tanović, Mersad Berber, Jasmila Žbanić... , kaže Hebib

Hebib: Vrijednost čine umjetnici koji rade, a ne neka prahistorija. Arhiv

Piše: A. Jamaković

18.12.2020

Puno se prašine ovih dana diglo nakon što je Ambasada Ukrajine uputila protestnu notu u kojoj je zatražila dodatne informacije o tome kako je ikona stara 300 godina završila u posjedu bh. zvaničnika.

Riječ je o ikoni koju je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu tokom njegove posjete našoj zemlji.

Eminetni bh. umjetnik Adin Hebib kazao je za "Avaz" da bi diplomate trebale poklanjati djela umjetnika i tako ih pomagati, ali i afirmirati kulturu svoje zemlje.

Hebibovu sliku Starog mosta na poklon je od ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković dobio Lavrov tokom posjete BiH.

Prethodno je, kaže Hebib, Ministarstvo vanjskih poslova BiH od njega kupilo sliku.

- Moju sliku su kupili Klinton, Širak, Demirel, Kučan, Branko Roglić... Diplomate ne mogu uzeti nešto što nije po diplomatskom protokolu, odnosno ako poklon ne prelazi određenu vrijednost. Obično je to do 500 dolara, 500 eura... Čast mi je što je moju sliku dobio Lavrov – rekao nam je Hebib.


Hebib: Moju sliku su kupili Klinton, Širak, Demirel. Arhiv

Kaže da ne može shvatiti da se, pored toliko eminentnih umjetnika, od njih ne kupuju slike.

- Čemu to stalno potenciranje neke vjere. Vjera je potpuno privatna stvar svakog čovjeka. Umjetnost je iznad svega. Da vas neko pita ko je bio premijer ili ministar prije 15 godina, teško da biste se sjetili, ali ako kažem Danis Tanović, Mersad Berber, Jasmila Žbanić... Njih cijeli svijet zna. Vrijednost čine umjetnici koji rade, a ne neka prahistorija – smatra Hebib.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.