REAKCIJE

Ivanić: Dodik je sa ukradenom ikonom osramotio srpski narod

Dodao je da ga je sramota što je Dodik u svoju blamažu i globalni diplomatski skandal uvukao i gospodina Lavrova

Ivanić rekao da je Dodiku najpametnije da se povuče. Avaz

E. T.

19.12.2020

Bivši član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, komentirajući aferu "Ikona", kazao je da se ne sjeća da se ovakva sramota dogodila u novijoj diplomatskoj historiji.

- Nadajući se da postoji objašnjenje i da nije istina da je srpski član Predsjedništva BiH uspio da izazove takav skandal poklonom ministru inostranih poslova Ruske Federacije, danima nisam htio da komentarišem navode da se radi o ukradenoj ikoni za koju Ukrajina tvrdi da je kulturno blago te zemlje. Međutim, nakon što je najavljeno da će rusko Ministarstvo inostranih poslova vratiti poklon, jasno je da postoje bitni razlozi za takav njihov postupak i da se radi o diplomatskom skandalu neviđenih razmjera - rekao je Ivanić.

Ivanić kaže da je Dodik osramotio sebe i srpski narod.

- Međutim, to je logična posljedica Dodikove bahatosti i nerealnog uvjerenja da on sve zna i sve može. Ponaša se da sve zna o pandemiji, o ekonomiji, umjetnosti, arhitekturi..., pa evo i o diplomatskom protokolu. Uvjeren sam da je sve ovo lično njegova ideja i da drugi nisu imali učešće u ovoj sramoti", ističe Ivanić. Za njegovu sramotu me nije briga, jer njemu može sve stati pod kapu. Ali žalim što je osramotio srpski narod, a svoj primitivizam, bahatost i nedoraslost javnim poslovima danas poistovijetio sa čitavim narodom koji to nikako ne zaslužuje i čiji su predstavnici tokom burne balkanske istorije njegovali i razvijali dobre diplomatske prakse - kaže Ivanić. 

Dodao je da ga je sramota što je Dodik u svoju blamažu i globalni diplomatski skandal uvukao i gospodina Lavrova, istinskog prijatelja srpskog naroda, koji također nije zaslužio ovako neprijatnu situaciju.

- Nakon ovakve bruke svaki normalan političar izvinio i povukao iz političkog života, ali to od Dodika ne očekujem. Iako bi i za njega lično takav potez bio bolji, prije nego dočeka da ga, nakon svega što je priredio, narod otjera - rekao je na kraju Ivanić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.