REAKCIJE

Lagumdžija: Sjedinjene Države su pred velikim testom

To je logična posljedica jednog duboko podijeljenog američkog društva koje je izgubilo vjeru u većinu svojih institucija, rekao Lagumdžija

Lagumdžija: Uzroci su ogromna nejednakost u američkom društvu. Arhiv

A. Čengić / Fena

7.1.2021

Bivši ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija izjavio je danas za Fenu da su Sjedinjene Države, nakon nasilnih događaja u Kongresu, pred velikim testom kako da se nakon te tragedije zemlja počne okupljati.

Istakao je da su na kraju i republikanski lideri, koji su osporavali rezultate izbora sve do terorističkog upada u Kongres, to osudili. 

- Međutim, to je logična posljedica jednog duboko podijeljenog američkog društva koje je izgubilo vjeru u većinu svojih institucija, u političke partije i establišment, ali i u medije - rekao je Lagumdžija.

Dodao je da je, nakon što su okončani svi izborni žalbeni procesi, na scenu stupila ulica i da je ostao još samo Kongres koji je upravo zbog toga bio napadnut.

- Ipak se pokazala snaga američkih institucija, a prvenstveno Kongresa koji je nažalost morao biti napadnut i vandaliziran da bi došao sebi - smatra Lagumdžija.

Osjećaj poniženosti

Naglasio je da je ovo prelomna tačka i šansa za vraćanje vjere u institucije, ali i da se krene u borbu protiv uzroka koji su doveli do toga i do Donalda Trampa kao prethodnice toga svega. 

- Uzroci su ogromna nejednakost u američkom društvu, nepravda, osjećaj zapostavljenosti i tretiranja ljudi kao potrošne robe, uništenja američkih gradova bez ikakve nade i slično - rekao je Lagumdžija. 

Poručio je da se pokazalo da politikantstvo i populizam završe na ulici i u nasilju umjesto u institucijama i saradnji.

Lagumdžija je podcrtao da u SAD-u postoji kapitalizam za siromašne i socijalizam za bogate i velike korporacije, što ne može dugo opstati.

- Vidio se jedan osjećaj poniženosti velikog broja Amerikanaca i kao da je došlo do kolektivnog otriježnjenja i shvatanja da su počeli ličiti, kako sami kažu, na banana državu - kazao je Lagumdžija. 

Dodao je da je prenos vlasti sa Ivanića i Čovića na Dodika i Komšića ličio na festival demokratije u odnosu na ovo što gledamo u Americi.

Da izvučemo pouku

Lagumdžija je podsjetio da je u sličnim situacijama u drugim dijelovima svijeta Amerika politički bila protiv toga i čak slala vojsku da uvodi demokratiju u te zemlje.

- Joe Biden je rekao da je demokratija krhka i da je treba stalno njegovati i pokazalo se da su njegovo liderstvo i snaga institucija ipak ključ stabilnosti. Amerika je položila taj ispit na vrlo okrutan i brutalan način - naveo je Lagumdžija u razgovoru za Fenu. 

Naglasio je da je ostaje da se vidi zašto su se pojedini policajci slikali s domaćim teroristima, zašto su ti pobunjenici ispraćeni iz Kongresa kao iz hotela umjesto da budu pohapšeni i zašto su zakazala ogromna ulaganja u tehnologiju i nadzor, odnosno ko je dozvolio da se to desi.

- Mislim da bi i mi mogli da izvučemo pouku za sebe koliko je krhko stanje prividne normalnosti kad tako stabilna zemlja dođu u ovakvu situaciju - rekao je Lagumdžija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.